Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 19:19:00

A siket képviselő szerint össze kell fogni a pártoknak

Tovább kell javítani a fogyatékossággal élők helyzetét az Európai Unióban –állapították meg az Európai Parlamentben tartott konferencián, amit Kósa Ádám (Fidesz) képviselő szervezett.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fogyatékossággal élők helyzete az Európai Unióban, de tovább kell javítani azt mind a mozgási, hozzáférési lehetőségek, mind a társadalmi beilleszkedés, mind a munkaerőpiacra jutás tekintetében. Az EP a tervek szerint még ebben a hónapban szavaz a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és beilleszkedéséről, valamint a 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentésről, amelynek felelőse a magyar képviselő. A tervezetet nyáron az EP szociális és foglalkoztatási bizottsága 90 százalék feletti többséggel fogadta el.

Kósa Ádám – az EP egyetlen siket képviselője – a meghallgatás végén reményét fejezte ki, hogy a szavazást követően a folyamat lendületet fog kapni, és újabb javaslatok születnek majd a témával kapcsolatban. Fontosnak tartotta a képviselő a különböző pártállású politikai erők összefogását is a fogyatékossággal élők segítésének érdekében.

Andor László fontosnak tartotta, hogy az uniós támogatások (strukturális és kohéziós alapok) felhasználásában a fogyatékossággal élő emberek érdekeit jobban figyelembe vevő lépéseket tegyenek. Ebből a szempontból kiemelte az Unió tízéves gazdaságélénkítési és foglalkoztatási stratégiájának (EU 2020) jelentőségét és újításait. Előadást tartott a tanácskozáson Őry Csaba (Fidesz) EP-képviselő is, aki egyebek között arra emlékeztetett, hogy a fogyatékossággal élő emberek kimaradása a munkaerőpiacról komoly gazdasági hátrányokkal jár. Lovászy László, az ELTE előadója felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők helyzetének megfelelő kezelése befektetés is a jövőbe az idősödő Európában.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.