Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-15 10:40:00

A Saloméval nyit a Salzburgi Húsvéti Fesztivál

Richard Strauss operájával, a Saloméval kezdődik szombaton a húsvét hétfőig tartó Salzburgi Húsvéti Fesztivál, amelyet 44 évvel ezelőtt alapított Herbert von Karajan, a legendás karmester. A nyitóelőadáson a Berlini Filharmonikus Zenekar játszik Sir Simon Rattle vezényletével. Az operát Stefan Herheim rendezi, aki – mint elmondta – Salomét nem a bibliai alaknak megfelelően akarja bemutatni, inkább annak a nőnek az archetípusát testesítteti meg a címszerepet éneklő Emily Magee amerikai szopránnal, aki szembeszáll az első világháború előtti férfiközpontú polgári társadalom szokásaival, aki felülemelkedik a hatalmi mechanizmusokon, akinek a lelkében férfi erő lakik, de a szeretethiányos családi környezetben kommunikációs zavarban is szenved.

A rendező úgy látja, a Salome különösen szimbolikus mű, amely időtlen játéka Oscar Wilde és Richard Strauss elméjének. „Igyekszünk szembeszegülni a megszokás béklyójával, és rányitni a közönség szemét, milyen káprázatos tükre ez a mű a férfi léleknek, noha Salome a főszereplő" – jegyezte meg. A produkciót a záró napon április 25-én is játsszák.

Vasárnap és a következő szombaton is a berliniek muzsikálnak, ezt a két koncertet Gustavo Dudamel vezényli, aki a közelmúltban járt Budapesten, a Művészetek Palotájában. Berg dalokat énekel Christianne Stotijn, Stravinsky A tűzmadár című balettzenéje is műsoron lesz. Ravel, Rahmanyinov kompozíciókat hallhat a közönség hétfőn és húsvét vasárnap, ezt a koncertet a főzeneigazgató, Sir Simon Rattle vezényli. Éppúgy, mint a keddi és nagypénteki programot, amelyen Schönberg Várakozás című egyfelvonásos és egy személyes operáját Angela Denoke szólaltatja meg, majd Mahler V. szimfóniája hangzik el. A nagyzenekari koncertek mellett kisebb, kamarazenekari kompozíciókból is szerkesztett sorozatot Kontrapunkt címmel Sir Simon Rattle, ebben kétszer is eljátsszák Stravinsky A katona története című darabját, a mesélőt Isabel Karajan színésznő, Herbert von Karajan lánya alakítja.

A jegyek javarésze már elővételben elkelt, három zenekari koncertre adtak ki tanuló bérletet 160 euróért, a top kategóriában felnőtteknek ugyanez 1230 euróba kerül. A szóló jegyek ára 70 és 510 euró között szóródik, a Kontrapunk sorozatra egységesen 30 euróban állapították meg a jegyárat.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.