Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-31 17:43:00

A reformáció napját ünnepelték a német keleti tartományokban

A reformáció emléknapját ünnepelték hétfőn a túlnyomó többségben evangélikusok lakta német keleti tartományokban.

A reformáció alapítója, Luther Márton csaknem 500 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én szegezte ki 95 – a katolikus egyház megreformálását célzó és ennek érdekében követeléseit tartalmazó – tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezzel kezdetét vette a reformáció vallási, szellemi és társadalmi folyamata. Wittenbergben és több más városban istentiszteletekkel és koncertekkel emlékeztek meg az évfordulóról, a központi ünnepséget a német evangélikus egyház vezetőinek részvételével a türingiai Eisenachban tartották.

Margot Kässman, a német evangélikus egyház korábbi vezetője, egyben első női püspöke ünnepi beszédében azt hangoztatta, hogy a szabadság gondolata a reformáció vívmánya volt. Méltatta Luther tevékenységét, kiemelve, hogy a reformáció megalapítója a többi között azt akarta, hogy az emberek szabadon és felelősségteljesen gondolkodjanak és saját véleményt alakítsanak ki.

A protestáns, elsősorban evangélikus vallásúak száma Németországban kevéssel 25 millió felett van, és szinte ugyanennyi a németországi katolikusok száma. A két keresztény egyház közötti kapcsolatok, illetve együttműködés erősítése, az ökumenizmus XVI. Benedek pápa közelmúltban tett németországi látogatásának egyik központi eleme volt. A pápa – első katolikus egyházfőként – ellátogatott Erfurtba, ahol felkereste azt az Ágoston-rendi kolostort, ahol annak idején Luther pályáját még katolikus szerzetesként kezdte. A német evangélikus egyház a közeledés szempontjából ezt komoly gesztusként értékelte, noha XVI. Benedek azt elutasította, hogy a katolikusok és az evangélikusok közötti, az egyházi szertartásokra vonatkozó vitákban bármilyen engedményt tegyen. A német evangélikusok vezetői meghívták a katolikus egyházfőt a 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójának alkalmából rendezendő ünnepségekre.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.