Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-15 14:46:00

A melegek változtatnának a családvédelmi törvény tervezetén

Azonos- és különnemű párok százezreit sodorná jogbizonytalanságba az új családvédelmi törvény jelenlegi tervezetének elfogadása - vélik a leszbikus és meleg szervezetek.

A magyarországi meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (LMBT) szervezeteket összefogó ernyőszervezet felszólítja a kormányt: dolgozza át a jogszabályban használt családfogalmat, hogy az befogadó, a társadalmi realitásoknak megfelelő és a családformák sokszínűségét elismerő legyen.
Azt írják: sajtóforrások szerint már a kormány is látta a családok védelméről szóló új sarkalatos törvény tervezetét, amely a család fogalmát úgy határozná meg, hogy abban csak a házaspárok szerepelnek, az élettársak (függetlenül azok nemétől) nem. A szövetség szerint „a jogszabály ezzel kétharmados törvénybe betonozná a magyar családok százezreit a család hivatalos fogalmából kizáró jogi rendelkezést”.

Emlékeztetnek: a Magyar LMBT Szövetség már az új alaptörvény elfogadásakor is tiltakozott „a házasság diszkriminatív fogalmának alkotmányi szinten történő rögzítése ellen”. Szerintük „az alaptörvény még csak a meleg és leszbikus párokat kezelte másodrendű állampolgárként, az új családvédelmi törvény viszont már a házasságot kötni nem kívánó, élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális párokat is megbélyegzi és kirekeszti a család fogalmából”. Teszi mindezt úgy, hogy a magyar társadalomban egyre több pár dönt úgy: életét nem a házasság intézményének keretei között kívánja leélni – fűzik hozzá.

Szerintük a családok megerősítésére, a munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetésének megkönnyítésére, a gyermeket vállaló szülőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni fellépésre valóban szükség van. A valóban családbarát politika azonban nem azt keresi, kit és hogyan lehetne kizárni a család fogalmából, hanem elismeri a családformák sokszínűségét, és egyenrangúként ismeri el a családokat, függetlenül a benne élők nemétől vagy a párkapcsolat jogi formájától – írják.

Ezért felszólítják a kormányt, hogy a családvédelmi törvény jelenlegi tervezetét dolgozza át, és a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összhangban álló, az Európai Emberi Jogi Bíróság joggyakorlatának megfelelő, a házasságon kívüli együttélési formákat is elismerő, befogadó családfogalmat vezessen be a magyar jogrendszerbe.

 

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.