Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-22 18:12:00

A Mazsihisz kárpótlásra szólította fel a kormányt

A kormány képviselői arra tettek ígéretet mind a hazai, mind a nemzetközi zsidó közösségeknek, hogy haladéktalanul intézkednek a 2011-es évre járó kárpótlási összegek kifizetéséről, amint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) által 2007 és 2010 között szétosztott kárpótlási kifizetések elszámolása megtörténik – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel. Előzőleg a Mazsihisz felszólította a kormányt a holokauszt-túlélőknek járó támogatás azonnali k

A Mazsök által 2007 és 2010 között szétosztott kárpótlási kifizetések elszámolása az egyik feltétele a kárpótlás kifizetésének a 2007-ben megkötött szerződés szerint. Az elszámolás megküldésének végső határideje 2011. június 30. volt - áll a tárca közleményében.
A tájékoztatás szerint a fővárosi ítélőtábla 2011. november 17-én kelt végzésében valóban hatályon kívül helyezte a Mazsök kuratóriumának bejegyzését elrendelő végzést, de nem amiatt, hogy jogilag megalapozatlannak találta - mivel annak megalapozottságát nem vizsgálta -, hanem azért, mert bírósági titkár járt el annak meghozatalában.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetése politikai hangulatkeltésre próbálja meg felhasználni azt a késedelmet, amelyet a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány jelenlegi kuratóriumának tagjaiként többek közt éppen a Mazsihisz vezetői okoztak a kárpótlásra jogosultaknak, továbbá, hogy a Mazsihisz által a Mazsök kuratóriumába delegált tagok fellebbezésükkel akadályozzák a megújított, a legtöbb zsidó szervezet által támogatott és a kormány által elfogadott kuratórium munkáját.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium továbbra is minden tekintetben tartja magát a 2007-ben megkötött szerződésben foglaltakhoz. Amint a lefektetett feltételek megvalósulnak, haladéktalanul intézkedik a költségvetésben kárpótlási célra elkülönített és letétbe helyezett összeg továbbításáról - áll a tárca közleményében.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége előzőleg azt írta: szomorúnak tartja, hogy a kormány mind a mai napig nem fizette ki a 2007-ben kötött szerződésben vállalt, a holokauszt-túlélőknek 2011-ben járó - és a költségvetési törvényben szereplő - 4,2 millió dollárt, pedig annak kifizetésére a kormány több tagja is határozott ígéretet tett külföldön és belföldön is. Ezért felszólítja a kormányt a holokauszt-túlélőknek járó támogatás azonnali kifizetésére A fizetési határidő óta csak Magyarországon csaknem ezer jogosult halt meg, így ők már nem részesülhetnek ebben a juttatásban - írták.

A Mazsök tervezett átalakítására vonatkozó minisztériumi kérelemnek helyt adó elsőfokú bírósági döntést a Fővárosi Ítélőtábla jogilag megalapozatlannak találta, és hatályon kívül helyezte. Megdöbbentő, hogy a szaktárca - amelynek egyik legfőbb feladata a jogállami feltételek kidolgozása - képtelen volt arra, hogy olyan okiratokat terjesszen elő, amelyek egy bírósági döntés alapjául szolgálhatnának, és amelyek kiállják a független bíróságok vizsgálatát - írta a Mazsihisz.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.