Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-23 08:50:00

A magyarországi baptisták kiállnak a hiteles egyházak mellett

A baptista egyház kiáll azon evangéliumi, hiteles egyházak mellett, amelyek „első körben” nem kerültek az elismert felekezetek közé az új egyházi törvény értelmében.

Mészáros Kálmán, a Magyarországi Baptista Egyház és a Magyar Baptisták Világszövetségének elnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írja: ezek az egyházak hosszú évtizedek óta a megtérés evangéliumát hirdetik hűségesen és eddigi szellemi, valamint oktatási és szociális munkásságuk révén jó bizonyságot szereztek a társadalom előtt áttekinthető, hiteles tevékenységükkel.

Mészáros Kálmán egyebek mellett a metodistákat, a pünkösdistákat, az adventistákat, az Üdvhadsereget, illetve a Golgota Keresztény Gyülekezetet nevezte meg, mint amelyek szintén megfelelnek az egyház kritériumainak. Reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés őszi ülésszaka napirendre tűzi ezen egyházak törvényes elismerését.

A lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról szóló törvény tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el. A július 12-én elfogadott jogszabály értelmében a többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet majd.

– Mi, baptisták, akik a reformáció óta jelen vagyunk a Kárpát-medence népei szellemi arculatának formálásában, természetesnek tartjuk, hogy a törvény az elismert egyházak közé sorol bennünket – írta Mészáros Kálmán. – Hazánk és benne népünk sorsa napjainkban ismét egy jelentős mérföldkőhöz érkezett. Új alkotmány és ehhez kapcsolódóan számos sarkalatos törvény fogja szabályozni országunk működését a jövőben. Ezek között fontosnak tartjuk az új egyházi törvény életbe lépését is, amely a húsz évvel ezelőtti, számtalan szakadást és megosztottságot generáló ultraliberális törvény helyébe lép majd – mutatott rá.

Utalt arra, hogy a magyar baptisták vasárnap konferenciát tartottak a Pilis hegységben található tahi táborukban, ahol szintén kiálltak a hiteles egyházak mellett. A mintegy ezer résztvevőt számláló találkozón a szomszédos országok baptista képviselete is jelen volt. A Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság baptista küldöttsége mellett a horvátországi baptisták is elnöki szinten képviseltették magukat – jegyezte meg.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.