Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-03 18:13:00

A kitelepítettekre és a befogadó családokra emlékeztek Mezőberényben

Szombaton felavatták az 1951-ben Budapestről Mezőberénybe kitelepítettek és a befogadó családok emlékére állított emlékművet a dél-alföldi városban.

Azon vagyunk, hogy a fiatalok történelmi ismereteiben ne legyenek akkora lyukak, mint amilyenek az elmúlt évtizedekben voltak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az avatáson. Kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy az ilyen, sok szenvedéssel járó eseményeknek is megvan a maga helyük a történelmünkben, nem szabad elfelejteni őket.
A miniszter emlékezve a Mezőberénybe kitelepítettek és a befogadó "kulákoknak csúfolt" családok közösségére azt emelte ki, hogy napjainkban, 60 évvel az események után ismét közösségek teremtődtek azért, hogy emlékművet állítsanak a korabeli történéseknek.

Mezőberénybe 1951-ben megközelítőleg 250 családot, csaknem 900 embert telepítettek ki Budapestről, s az akkori hatalom szándékosan „kulák” családokhoz költözette őket, hogy a két eltérő társadalmi réteget egymás ellen uszítsa. A Mezőberényben történtek azonban azt mutatták, hogy a nehézségek ellenére a két társadalmi csoport között számtalan kötődés alakult ki, hiszen a korabeli rezsim egyszerre akarta a fővárosiakat és a falusi gazdákat is büntetni.

A most átadott gránit emlékoszlop, és rajta a harang Papp Zoltán mezőberényi tanár tervei alapján készült el, s erre az anyagi alapokat a helyi civilek által kezdeményezett közadakozás teremtette meg. S, bár a kitelepítések óta eltelt 60 év, az ünnepségre csaknem negyven egykori kitelepített is visszalátogatott Mezőberénybe.

 

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.