Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-07 14:26:00

A kalózkodást változtatja előfizetéses szolgáltatássá az Apple

Steve Jobs betegszabadságát megszakítva személyesen mutatta be az Apple legújabb fejlesztéseit, amelyek között a "bármilyen úton" beszerzett digitális zenék legalizálása és az ezekhez való netes hozzáférés biztosítása is szerepel.

Az amerikai informatikai óriásvállalat éves fejlesztői konferenciájának (WWDC) megnyitóján Jobs a számítási felhőbe való belépést tartotta az egyik legfontosabb előrelépésnek. Az iCloud szolgáltatással kábelek nélkül, az internet segítségével válik lehetővé a levelek, névjegyzékek, naptárbejegyzések, fényképek, elektronikuskönyvek és az egyéb fájlok megosztása.

Ezen ingyenes szolgáltatás őszi bevezetése mellett az iTunes zenei áruház is további lehetőségekkel bővül. Az iTunes Match előfizetéses szolgáltatása - amely 24,99 dollárért (4518 forintért) vehető igénybe - tartalomtól és formátumtól függetlenül keresi meg a felhasználó számítógépén található zenei fájlokat, és ezekhez interneten keresztül biztosít korlátlan hozzáférésta tulajdonosnak. Az Apple ezzel a lépésével a zeneiparnak dobott újabb mentőövet, miután a kiadók ezután a felhasználók egymás között cserélgetett lemezeiből is számíthatnak bevételekre.

Ez a megoldás azért egyedülálló, mert az előfizetők nem a saját zenéiket töltik fel, hanem a több mint 18 millió dalt tartalmazó iTunes katalógus biztosítja a hátteret - magyarázta Jobs. Az Amazon és a Google zenei tárhelyére a felhasználóknak saját zenei könyvtáraikat kell feltölteniük, ez az eljárás az internetkapcsolat sebességétől függően akár hetekig is eltarthat - tette hozzá az Apple vezére. A konferencia másik két újdonsága az iPhone, iPad és iPod Touch készülékekre tervezett iOS 5 elnevezésű operációs rendszer, valamint az asztali és a hordozható számítógépekre fejlesztett Mac OSX Lion (oroszlán) rövid előzetese volt. Az új rendszer várhatóan júliustól lesz elérhető az Apple saját szoftverletöltő központjából.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.