Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 10:45:00

A járásokkal tesz kötőféket a kormány a hivatalokra?

2013. január elsejével létrejönnek a járások mint államigazgatási egységek, ami nem az önkormányzatok járásba való tömörítését, hanem az államigazgatási feladatok ellátását jelenti.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Veszprém megyei napilapban, a Naplóban elmondta: már 2006-ban konszenzus volt a pártok között abban, hogy az állam súlyos válságban van, hiszen fékezőjévé vált a gazdasági növekedésnek, az állami gépezetben elharapódzott a korrupció, a fegyelmezetlenség. Navracsics Tibor szerint 2010-ben mindennél sürgetőbbé vált a közigazgatási reform.

A minisztériumi szerkezet változásával kezdtük, majd idén január elsejével a megyei kormányhivatalok felállításával folytattuk a reformot – mondta a lapnak a fideszes politikus, hozzátéve, hogy 2013 január elsejétől létrejönnek a járások, mint közigazgatási egységek.
A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, amikor arról beszélünk, hogyan lehet a magyar államot újjáalapítani a közigazgatási reform tekintetében, az új alaptörvény mennyiben szab új irányt Magyarország fejlődésének, akkor mintákat kell választanunk.

S ezek a minták – akár Szent István korában – a nyugati kereszténységből – most is a nyugati kultúrkörből jönnek: az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia alapvető törvényeinek az elismerése. Szavai szerint ma, az eurózónaválság idején látjuk, hogy újra kell definiálni az állam szerepét, ami az Európai Unión belül különösen izgalmas. Szerinte itt a nemzetállam és a közösségi szint közötti kapcsolat mindig konfliktusos, vitáról vitára haladó rendszer.

Navracsics Tibor az önkormányzati törvény most zajló parlamenti vitájával összefüggésben azt emelte ki, hogy kulcsfontosságú kérdés a feladatmegosztás: melyek maradjanak az önkormányzatoknál, melyek kerüljenek át az államhoz. – A mostani koncepció szerint az alapfokú oktatás állami feladattá válik, az óvodai marad a helyi önkormányzatoknál – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes szerint szociális területen is megoszlanak majd a teendők. Mint mondta: „a célunk, hogy megszűnjön az az elmúlt húsz évben kialakult gyakorlat, amely szerint az állam az önkormányzatoknak feladatokat ad, de nem ad hozzá elegendő pénzt”.
– A településszerkezetben is szeretnénk egyértelmű helyzetet teremteni, ezért látjuk szükségesnek például a megyei státusú városok szerepének újrafogalmazását – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: a megye önkormányzatok településfejlesztési feladatokat látnak el, így a megyei státusú városok e fajta különállása megszűnne, s távlatosan a megyeszékhelyek és a városok a megyei közgyűlés részeivé válnának.

Más karaktert kapnak az önkormányzatok: feladataik között sokkal inkább a közösségfejlesztés, üzemeltetés, településfejlesztés, a közművelődési kérdések kerülnek előtérbe - magyarázta Navracsics Tibor, megjegyezve, hogy erősítik az önkormányzatok gazdálkodásának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét.

Navracsics Tibor közlése szerint az önkormányzati törvény egyes rendelkezései 2012. január elsejével lépnek hatályba, a főbb részek a járások létrejöttével egy időben, 2013 elején, a politikai testületekre vonatkozó rész pedig várhatóan 2014 őszétől lesz hatályos.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.