Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-01 15:45:00

A halálbüntetés eltörléséről vitáznak Japánban

Japánban több politikus is parlamenti vitát kezdeményezett arról, hogy eltöröljék-e a halálbüntetést, a felmérések szerint ugyanakkor a japánok majdnem 90 százaléka nem szeretné, ha változna a büntető törvénykönyv.

"Ha valaki gyilkosságot követett el, akkor az az egyetlen módja annak, hogy bűnhődjön, ha kivégzik" - mondta egy japán nő, akinek lányát elrabolta, majd megölte három férfi. Véleményével nagy többségben van: az al-Dzsazíra televízió riportja szerint a japánok 86 százaléka támogatja a halálbüntetés fenntartását.

Ugyanakkor olyanok is vannak, akik erkölcsi megfontolásból fenntartással kezelik a legsúlyosabb büntetést, és társadalmi vitát kezdeményeznek a halálbüntetés eltörléséről. Közéjük tartozik például az a férfi, akinek tíz éve megölték egyetlen testvérét. Masaharu Harada bocsánatkérő levelet kapott a gyilkostól, akit ennek ellenére ki akarnak végezni.

„Lehet, hogy vannak olyanok, akik örömüket lelik abban, ha valakit kivégeznek, de szerintem ez nem igazi büntetés. A bocsánatkérés egyfajta gyógyír" - mondta a japán férfi.

fn.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.