Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-04 15:45:00

A devizahitelesek azonnali megsegítését követeli az MSZP

Az MSZP szerint a kormány azonnali intézkedésére van szükség a devizahitelesek megsegítésének ügyében. Megoldást az eszközkezelő felállítása és a bankadóból befolyt összeg felhasználása jelenthet.

Katona Tamás, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, több mint egymillió család sorsáról van szó, akik a svájci deviza erősödése miatt most nagyon nagy bajban vannak. Olyan helyzet alakult ki Európában és a pénzügyi világban, amely azonnali, érdemi cselekvést igényelne a kormánytól. Meglátása szerint a kormány eddig pótcselekvésekkel próbálta meg elodázni a valódi lépéseket.

Jelenleg 150 ezer olyan család él Magyarországon, amelynek 90 napon túli tartozása van, további 165 ezernek pedig 30 és 90 nap közötti a tartozása. Becslése szerint ennél kétszer több azoknak a családoknak a száma, amelyek még törlesztik ugyan a hitelüket, de már a „szájuktól vonják meg a falatot”. Ezért a kormánynak sürgősen fel kellene vennie a kapcsolatot a bankszövetséggel, az érintett pénzintézetekkel, és a hiteladósok szervezeteivel is, mert nélkülük nem lehet megoldani a problémát.

Most is lehetne megoldást találni

Katona Tamás szerint a tavaly a pénzintézetekre kivetett bankadó egy részéből, a bankokat érintő 160 milliárd forintból és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával meg lehetne oldani a problémát. Más országokban kivetett, kisebb mértékű bankadót többnyire nem a költségvetési lyukak betömésére fordítják, hanem olyan alapot képeznek abból, amit a felmerülő pénzügyi problémák megoldására használhatnak.

A szocialista politikus szerint az, hogy 240 forint felett van a svájci frank árfolyama, nem csak a nemzetközi helyzettel magyarázható, hanem a magyar gazdaságpolitikával szembeni bizalmatlansággal is. A kormány eddigi gazdaságpolitikai lépéseit hibásnak tartja. Példaként említette a foglalkoztatás területét, ahol szerinte nem sikerült eredményeket elérni, és ahol most rosszabb a helyzet, mint tavaly nyáron volt, 15 ezerrel több a munkanélküli, mint akkor.

Tudomása szerint a kormány egy újabb, 130 milliárd forintos zárolást készít elő. Ezzel ellehetetlenítik majd az alapvető közszolgáltatásokat, így az egészségügyet és az oktatást. A politikus szerint a kormánynak sürgősen újra kellene gondolnia az adópolitikát, vissza kellene állítania a kétkulcsos adót, a családi pótlék összegét pedig, még az iskolakezdés előtt, fel kellene emelnie.
 

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.