Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-13 16:04:00

A brit háborús halottakra emlékeztek Londonban

A brit uralkodó és a kormány vezetőinek részvételével emlékeztek meg vasárnap Londonban az elmúlt évszázad brit háborús halottairól.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a kilenc évtizedre visszanyúló hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes. Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt.

Itt helyezte el koszorúját a 85 esztendős II. Erzsébet királynő, aki a brit hadsereg főparancsnoki tisztségét is betölti. Koszorúzott az uralkodó férje, a 90 éves Fülöp edinburghi herceg – aki a királyi haditengerészet tengernagyi rangját viseli, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített – , valamint az uralkodói házaspár négy gyermeke is.

A Brit Birodalom az 1914-18-as „Nagy Háborúban” csaknem 9 millió katonát mozgósított. Közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült az I. világháború valamelyik csataterén. A BBC történelmi folyóirata, a havonta megjelenő History Magazine adatai szerint még a fegyverszünet napján, 1918. november 11-én is 863 brit, illetve gyarmati és szövetséges katona vesztette életét közvetlen fegyveres összecsapásokban vagy korábban elszenvedett sebesülések miatt.

A hagyományos novemberi megemlékezés azonban már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek. A II. világháborúban több mint 400 ezer brit és gyarmati katona vesztette életét, és 1945 óta is 16 ezer brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben. A II. világháború vége óta 1968 volt az egyetlen olyan év, amelyben a brit hadsereg nem szenvedett hadszíntéri emberveszteséget.
 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.