Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 18:00:00

21. század: esőtánc helyett lézersugár

Kutatók erős lézersugarakkal lőtték a felhőket és sikerült vízcseppeket generálni a levegőben, a lézeres vízkondenzációnak elnevezett technika segíthet kontrollálni az esőképződét – olvasható a transindex.hu-n.

A kutatók Svájcban, a Genfi-tó mellett tesztelték a garázs nagyságú mozgatható lézer-laboratóriumot. 133 órán keresztül lőttek lézersugarakat az atmoszférába, amelynek hatására salétromsav-részecskék keletkeztek. Ezek egyfajta „légköri ragasztóként” viselkedtek, azaz a vízmolekulákat egy helyre gyűjtötték.

Másodpercek alatt apró vízcseppek keletkeztek, amelyek azonban túl kicsik voltak, hogy esőként a földre hulljanak, ám a kísérletet a kutatók szerint mindenképp érdemes folytatni. Jérôme Kasparian, a Genfi Egyetem fizikusa szerint mintegy százszor ekkora cseppekre lenne szükség, hogy elég nehezek legyenek ahhoz, hogy esőcseppek formájában a földre hulljanak.

A lézertechnológiával megelőzni vagy beindítani is lehetne a záporokat, ha további fejlesztéseket eszközölnek. Például a hidegebb hegyi levegőtömegekben a vízcseppek megnőnek, ott elő lehetne állítani akkora esőcseppeket, hogy le tudjanak hullni. Fordítva is működhetne: egy záport „felszámolna”, ha az esőcseppeket apró vízcseppecskékre bontanák. Ha a technológiát sikerül tökéletesíteni, ezzel a jövőben megelőzhetőek lennének a nagy árvizek.

 

think.transindex.hu

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.