Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-19 11:15:00

1 000 milliárd eurós mentőalap?

Berlinben egyelőre nem erősítették meg azt a londoni lapértesülést, amely szerint Németország és Franciaország megállapodott volna az euróövezeti mentőalap 2 000 milliárd euróra történő megemeléséről.

Berlinben egyelőre nem erősítették meg azt a londoni lapértesülést, amely szerint Németország és Franciaország megállapodott volna az euróövezeti mentőalap 2 000 milliárd euróra történő megemeléséről.

A Financial Times Deutschland ezzel szemben szerdán 1 000 milliárdos alap lehetőségéről írt. A német üzleti napilap szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szorgalmazza a mentőalap bővítését 1 000 milliárd euróra. A miniszter ugyanakkor arra is törekszik, hogy a német garanciavállalási kötelezettség így se növekedjen az eredetileg megállapított 211 milliárd euró fölé. Az újság értesülése szerint a miniszter erről már tájékoztatta a kormánypártok parlamenti frakcióit, és csütörtökre újabb találkozót szerveztek.

 

Heves tiltakozás

Az alap forrásainak megemelése rendkívül „forró téma” a német kormány számára. A Bundestag szeptember végén heves viták után hagyta jóvá a 440 milliárd eurós kibővített támogatási alapot, és a képviselők többsége már akkor hevesen tiltakozott mindenfajta emelés ellen. Schäuble pénzügyminiszter a vitában közvetve elutasította az alap forrásainak későbbi megemelésével kapcsolatos híreszteléseket, de a növelést egyértelműen nem zárta ki. Számos képviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a források esetleges megemelése maga után vonhatja a német garanciavállalás növekedését is.

A Financial Times Deutschland szerint pénzügyi szakértők olyan megoldásra törekszenek, amely lehetővé tenné az alap megemelését, a német garanciavállalás felső határa azonban nem emelkedne.

Közben a német kancellár közvetve ismét csökkentette a hétvégi európai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat. Egy kedd esti nyilatkozatában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a vasárnapi csúcsértekezlet reményei szerint egy fontos lépést jelent majd az adósságválság elleni harcban, de további lépésekre lesz szükség.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.