Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-13 15:45:00

Átlátható kampányfinanszírozást akar az MSZP

Ismét benyújtotta a kampányfinanszírozás átláthatóságáról szóló, civil szervezetekkel, köztük a Transparency Internationallel közösen kidolgozott törvényjavaslatát az MSZP.

Keddi sajtótájékoztatóján Tóbiás József frakcióigazgató elmondta: az általuk javasolt rendszer az ellenzéki képviselő összegzése szerint a jelenleginél átláthatóbb, esélyegyenlőséget hordoz és ellenőrizhető. Kifejtette: bevezetnék a kampányszámla intézményét, amelyet az Állami Számvevőszék ellenőrizne. A pártok csak erről költhetnének a kampány során, ráadásul a médiakiadásaikat egy külön alszámlán kellene vezetni.

A javaslat azt a célt is szolgálja, hogy minden, a választásokon induló pártnak azonos feltételekkel és árért biztosítsanak felületet a médiumok - tette hozzá, kitérve arra is: a kampányokban részt vevő civil, támogató szervezeteknek is kampányszámlát kellene létrehozniuk a választási időszakban, amelyről kiderül, adott költéseiket ki, illetve mely szervezet finanszírozta. A törvényjavaslat képviselőjelöltenként 5 millió forintos költési plafont rögzít, ami - Tóbiás József tájékoztatása szerint - reálértéken duplája az 1997-ben meghatározott, máig érvényes 1 milliós összegnek.

A szocialisták előterjesztése a jelenleginél rövidebb kampányidőszakot és ezen belül rövidebb médiakampányt indítványoz. A kormányváltást megelőző időszakban a Fidesz fontos vállalása volt, hogy rendezi azt az álságos és fenntarthatatlan helyzetet, amely most a kampányfinanszírozást jellemzi, de a javaslat benyújtása elmaradt - jegyezte meg Tóbiás József, aki szerint a szocialista indítvánnyal a kormánypárti képviselők feleleveníthetik, annak idején milyen törvényi szabályozást tartottak volna elfogadhatónak.

Az ellenzéki politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tervezett kiigazítása kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva rögzítette, nem fognak támogatni semmilyen olyan házszabálytól eltérést sem, amely azért válhat szükségessé, mert a kormányoldal nem hallgatott időben az ellenzéki figyelmeztetésekre.

Egy másik kérdésre jelezte azt is, nem látja indokoltnak a Jobbik által indítványozott népszavazást az uniós megállapodás támogatásáról. Rámutatott: a politika jelen pillanatban nem tudja felelősségteljesen tájékoztatni az embereket arról, mit nyerne, illetve mit veszítene a társadalom egy adott döntéssel, csak igen leegyszerűsített kérdést lehetne feltenni, amelynek óriási veszélye van.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.