Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-06 13:16:00

Őszre készül el a görögök új mentőöve

Szeptemberre lesz kész az új görög mentőcsomag, az eurózónának ugyanis még "néhány hétre szüksége van" ahhoz, hogy a bankok szerepének feltételeit meghatározza a közös erőfeszítésben - jelentette ki szerdán a francia gazdasági miniszter.

– A következő hetekben elkezdünk tárgyalni az új görög mentőcsomagról. Szeptemberre el kell készülnünk vele - fogalmazott Francois Baroin az Europe1 francia kereskedelemi rádióban.
Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb, 2014-ig szóló program előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körül lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével. Baroin ennek kapcsán megemlítette, hogy a magánszektor bevonása a mentőcsomagba önkéntes alapon történik, valamint kiemelte, hogy görög részről az államháztartási hiány csökkentésére szilárd intézkedések szükségesek.

– Dolgozunk rajta, egy francia modellt javasolunk, amely egyfajta rotációs rendszer. Amikor egy adósság lejár, a magánhitelezők, bankok, biztosítók, befektetési alapok átveszik azt, egy új, meghatározandó futamidővel - hangsúlyozta a francia miniszter.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) élére kedden kinevezett Christine Lagarde utóda első hivatalos külföldi látogatására csütörtökön Berlinbe utazik, ahol az új görög mentőöv részleteiről egyeztet német kollegájával.  Portugáliát érintően - amelynek adóskockázati besorolását kedden este a Moody’s agresszív módon, egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá minősítette vissza - Baroin azt mondta: nem egy hitelminősítő véleménye fogja eldönteni a szuverén adósság ügyét. Baroin hozzátette: bíznak Portugáliában.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.