Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-13 10:40:00

„A Fidesz szép új világot teremtett”

A Jobbik elnöke szerint 2012 nem a parlamenti munka éve lesz. Az ellenzéki párt célja, hogy segítse a társadalmi önszerveződést és „olyan társadalmi mozgásokat generáljon, amelyekkel a parlamentnek és a politikának számolnia kell.”

Ezt mondta az MTI-nek adott évértékelő interjújában Vona Gábor, aki szerint a demokrácia megvédése jelenleg másodlagos az ország szuverenitásának, gazdaságának és társadalmának megvédéséhez képest. A pártvezető szeretné, ha a Jobbik 2014-ben megkerülhetetlen politikai erővé válna, de nem kötne koalíciót a Fidesszel.

Vona Gábor úgy értékeli, hogy a kormány politikája megbukott, és a csődveszély irányába mutatnak a gazdasági, külpolitikai folyamatok. Szerinte ennek oka, hogy a kormány csak imitálta a gazdasági szabadságharcot, hiszen bár megadóztatta a bankokat és a multinacionális szektort, de ezeket a forrásokat a külgazdasági szereplők által elvárt deficit- és államadósság-csökkentésre fordította, miközben az érintettek a veszteségeiket átterhelték az emberekre.

Ezzel szemben szerinte az adósságcsapdából kellene az országnak szabadulnia, de nem az embereket érintő megszorításokkal és megtakarításaik elvonásával. Ráadásul a kormánynak sem hátországa, sem nemzetközi szövetségesei nem voltak egy valódi szabadságharchoz - jegyezte meg.

A Jobbik elnöke kijelentette: érzékelik a folyamatot, amellyel a kormány a demokrácia pilléreit rombolja le, de szerinte Magyarország szuverenitásának, gazdaságának és társadalmának megvédése mellett másodlagos a demokrácia megvédése. Szerinte az MSZP és az LMP számára ez utóbbi az elsődleges, de a két ellenzéki párt alternatívája ugyanaz, mint "amit az ország az elmúlt 22 évben megszenvedett", vagyis a megszorítások folytatása. Hozzátette: a másik oldalon az Országgyűlés egész 2011-es működése csak arról szólt, hogy a Fidesz bebiztosítsa, akár társadalmi támogatottsága elvesztése esetére is, politikai hatalmának megtartását.

"A Fidesz szép új világot teremtett, amelyben Orbán Viktor kiteljesítette politikai művét, most ehhez ragaszkodik, és akár az országot is képes bedönteni csak azért, hogy ez az építmény állva maradjon" - mondta a pártelnök. Kijelentette: nem tud elképzelni egységes ellenzéki fellépést ezen folyamatok ellen, hiszen bár az elutasítás sok esetben közös, a lehetséges alternatíváról már gyökeresen különbözik az ellenzéki pártok álláspontja. Az MSZP és az LMP a '89-es alkotmányos gyökerekhez szeretne visszatérni, amely értéksemleges és liberális, a Fidesz által elfogadott alaptörvény pedig pártalkotmány - mondta, úgy folytatva: ezzel szemben a Jobbik értékközpontú Magyarországot szeretne a történelmi alkotmányosság folytatásával, "ahol van az értékek között hierarchia, vannak különbségek, még ha ez szakít is európai trendekkel".

Az idei év Vona Gábor szerint nehéz lesz, Magyarország megmentéséről szól majd, és nem a parlamenti munka éve lesz. A Jobbik is az utcára fog vonulni, de az MSZP-vel és az LMP-vel ellentétben nem saját magáért, hanem a nemzetért - közölte. Hangsúlyozta, nemcsak tüntetéseket szerveznek majd 2012-ben, hanem "a társadalom mély rétegeibe lehatolva", mozgalomként próbálnak válaszolni az emberek kérdéseire. Szerinte pártja 2012-es tervei a "pártpolitika hagyományos kereteit jócskán kibővítik".

Nem az a céljuk, hogy a parlamenti politikát kivigyék az utcára, hanem fordítva: olyan társadalmi mozgásokat szeretnének generálni, amellyel a parlamentnek és a politikának is számolnia kell, és ennek érdekében minden erejükkel támogatják majd helyi szinten a társadalmi önszerveződéseket, például a szociális területen, a közbiztonságot, az egészségügyet, az oktatást vagy a népnevelést érintően. Szerinte hamarosan "rendkívüli helyzetek állhatnak elő" az országban, amikor a társadalmat a pártok nem tudják megmenteni, ezért "olyan élő közösségeket kell alkotni, amelyek képesek önmagukat fenntartani". Hangsúlyozta, ez a munka 2012-ben sokkal fontosabb lesz számára, mint a Jobbik népszerűsége.

Bár keresik a szövetségeseket helyi szinten - mondta -, ez azon áll vagy bukik, hogy a Jobbik helyi szervezetei mennyire lesznek képesek a meglévő problémák miatt keletkező összefogásokban szerepet vállalni. "A magyar társadalomnak önmagára kell találnia" - tette hozzá. Vona Gábor elmondta: tervez országjárást 2012-re, és január 28-án évadnyitó rendezvényt tartanak, ahol konkrét bejelentéseket tesz majd.

A Magyar Gárdával kapcsolatban a Jobbik elnöke úgy fogalmazott, "az elmúlt időszak hihetetlen politikai, belügyi, titkosszolgálati és médianyomása részben elérte a hatását, és a szervezet kettészakadt, kisebb csoportok leváltak belőle", siker viszont, hogy még mindig él a "gárdisták közössége", irántuk komoly felelősséget érez. Szeretné megtartani és összetartani őket, és ha a Jobbik politikai helyzete lehetőséget ad rá, mindenképpen rehabilitálná a Magyar Gárdát, megszabadítva "attól a bélyegtől, amellyel a Gyurcsány-Bajnai-Orbán-kormányok illették, mert ezek az emberek nem bűnözők" - mondta.

Szerinte Budapesten frissítésre volt szüksége a Jobbiknak, ezért is váltotta Staudt Gábort a párt fővárosi elnöki posztján Szilágyi György. Vona Gábor elismerte: számára "a legtöbb fejtörést Budapest okozza", mert míg vidéken jól látja pártja lehetőségeit és határait, így a feladatokat is, addig "Budapest homályos szoba, ahol egyelőre nehéz kitapogatni, hogy ki mit akar, és mi zajlik ott".

Vona Gábor úgy látja, a Gyurcsány-Orbán-kormányok tönkretették az országot, és szerinte ettől a két embertől a társadalom többsége szeretne megszabadulni. Pártjával szemben 2014-re minimális elvárásnak nevezte, hogy megkerülhetetlen politikai erő legyen, és ne lehessen nélküle kormányozni, ugyanakkor hangsúlyozta: nem kötne koalíciót a Fidesszel. Szerinte a kétharmados többség "nagyon nagy tehertétel, nem jó, ha egy párt ekkora többséget szerez, mert az a legrosszabbat hozza ki a pártokból".

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.