Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Heti tuti
2011-04-22 14:33:00

Zimányi József szolgálata Júdásról és Jézusról

A Sztálinnal szembeszegülő magyar lelkész igehirdetése

Milyen szomorúan, és milyen végtelen szeretettel leplez le Jézus kérdése bennünket. Mire indít Jézus hűsége?

Ide kattintva hallgathatja meg Zimányi József igehirdetését!


Zimányi József lelkipásztor 1917. október 16-án Törökszentmiklóson született.
1927-ben szülei elváltak, apja öngyilkossága után Budapesten nevelték a Baptista árvaházban. Református teológiát végzett Debrecenben. Lelkészi szolgálatát Debrecen után missziós lelkészként Kárpátalján folytatta. Az orosz megszállás után kétségbeejtő helyzetét végképp lehetetlenné tette, hogy lelkésztársával együtt levelet írt Sztálinnak a KGB-n keresztül, amiben bűnbánatra szólította fel.


"Hatalmas Sztálin! Isten a német fasizmust sok orosz és más nép fiainak vérével törte le. Te a győzelem dicsőségét is magadnak tulajdonítottad. Mindenben Isten helyére helyezted magad. Hatalmas búzamezők mellett nagy táblákon hirdette a dicsekvő felírás: Isten nélkül és imádság nélkül, de műtrágyával és traktorral! Ezért az Úr meg fog alázni, mint Nabukodonozort. Saját fiaid fognak megvetni téged. Amíg időd van, szállj magadba, adj dicsőséget a felséges Istennek! Ez a népednak is a javára lesz. A gőgös Belsazár egy éjszaka birodalmával együtt elveszett."
Zimányi József és Horkay Barna


1947. október 16-án 30. születésnapján letartóztatták, és börtönbe került. Rafajnaufalu, Beregszász, Ungvár börtönei után Lemberg, Krasznojarszk elosztólágerei, Dugyinka, Norilsz - kényszermunkalágerek következtek. Atombombagyár-Láger I. No. 475. - kubikos volt 1,5 évig - mosodai munkás 0,5 évig Rézgyár - (aranygyár) - Láger II. Norilszk - száműzetés - kubikus, majd a munkavezető személyes szolgálatára rendelte.
1955-ben szabadult a száműzetésből, fogságának ideje 92 hónapot tett ki.
1990-ben 73 éves korában nyugdíjba vonult. Nyíregyházán lakva az egész ország területén hirdette az Igét.


Fogadalma 

„Annak a szemében vagyok a legértékesebb, aki hat órán át nagy tusában harcolt értem, és ott maradt a szegeken hűségesen - így szerzett meg magának. Kiválasztott születésem előtt, és egész életemen át bátorított, vigasztalt. Az én feladatom az Istennek való feltétlen engedelmesség; és ha én engedelmeskedem az Ő akaratának, akkor a többit bízzam Rá. Isten megnevelt, és amikor eljött az idő, hogy a Sztálinnak szóló levelet meg kellett írni, addigra már nem féltem. Nincs jobb, mint Istennek a jóban engedelmeskedni. A harmincadik születésnapomon éppen egyik gyermekem ágya mellett térdeltem, és köszöntem meg Istennek életemet, amikor értem jöttek. Két hatalmas KGB-legény állt mögöttem... 92 hónapig nem láttam a feleségemet, gyermekeimet. ... 8 hónapig voltam a beregszászi börtönben, utána Ungváron. Majd elindultunk a "jéghegyek" felé, a "tűzoszlop" vezetésével. Az Ő tűzoszlopa világított az egész úton, egész idő alatt, és olvasztotta körülöttem a jeget. Ezt a tűzoszlopot láttam meg az északi fényen át sugárzó csillagok ragyogásában is."

"Még a börtönben tettem Istennek egy fogadalmat: Ha kiszabadít engem, minden egészséges, bibliai alapú közösségnek testvére és tagja leszek, beírva és nem beírva; és mindenhova elmegyek, ahova elhívnak. "Barátja vagyok mindazoknak, akik istenfélők, és megtartják utasításaidat." (Zsolt. 119:63)
Ezért látogatom a reformátusokat, evangélikusokat, a metodistákat, a baptistákat, más testvérgyülekezeteket is, és a többi keresztyén közösségeket is, ahova csak Jézus nevében hívnak!"

/Hargita Árpád: Tűzoszlopoddal jéghegyek között - Zimányi József életútja könyvéből/
 

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.