Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Ezt kaptuk
2011-10-15 09:49:00

Széll Kálmán tér: „kidobtuk a kommunista múltat”

Véletlenül a kezünkbe akadt dvd filmből kapunk tájékoztatást Mansfeld Péterről, az '56-os megtorlások legfiatalabb áldozatáról. Ezt miért nem tanították meg nekünk?

Tisztelt Szerkesztőség!

A Közéleti Kör azért ír Önöknek, hogy tájékoztatásul adja: jövő héten vasárnap, október 23-án a Széll Kálmán téren fiatalok, középiskolások, egyetemisták fognak szervezni találkozót, megemlékezést.

Rendhagyó lesz ez a találkozó. Szeretnénk felhívni a figyelmet olyan dolgokra, melyekről úgy érezzük: nem beszélnek az emberek, mikor 1956 emléknapja van. Nem beszélnek sokszor arról, hogy kik ellen is harcoltunk, hogy vajon ma milyen üzenetet rejt ez az emléknap, és arról sem beszélnek, hogy mi volt utána, a megtorláskor. Hogy milyen hőseink vannak, akiket tisztelnünk kell. Hogy mi, középiskolások és egyetemisták miért egy véletlenül a kezünkbe akadt dvd filmből kapunk tájékoztatást Mansfeld Péterről, az '56-os megtorlások legfiatalabb áldozatáról. Ezt miért nem tanították meg nekünk? Hogy voltak, akik tizenévesen az életüket adták a hazájukért...
Miért nem mondta nekünk senki, hogy a Moszkva tér eredetileg Széll Kálmán tér volt? Most visszanevezték, mely történelmi jelentőségű, hiszen visszakapta az eredeti nevét a tér, ezzel mintegy kihajítottuk az ablakon a kommunista múltat. De miért nem tudtuk ezt? Az emberek azt hitték, csak valamiféle politikai húzás ez. Pedig ezt nem érezzük annak. Nekünk fontos a Széll Kálmán tér, és nincsen szükségünk Moszkva térre.

És arról sem beszélt nekünk az iskola, hogy mit kell kezdenünk ezzel az emléknappal. Nem mondták el, csak megtanultuk a száraz tényeket.

De mi tudjuk, hogy mit kell vele kezdenünk. Azért gyűlünk egybe azon a délutánon, hogy egymást tisztelve, felelősséggel a múltért, a jelenért és a jövőért felemeljük fejünket, és megszólaljunk.
12.30-kor kezdődik rendezvényünk. Szeretettel várjuk Önöket!

Tisztelettel:
Dömény Krisztián
a Közéleti Kör országos vezetője

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.