Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
2010-10-22 21:52:00

Süteménydömping

Lonci néni a devecserieket vigasztalja

Lonci néni szőke, mozgása lányosan fürge. Harminc éve jár a kórházakba, elhagyatott, idős embereket látogat, maga sütötte süteményt visz be nekik, mindenkihez van jó szava. Az utolsó szobában egy házaspárt vígasztal, akik az iszap áztatta Devecserből érkeztek.

Szűcs Ilona, vagyis Lonci néni nyolcvan lesz jövőre. Tizenegy unokája, egy dédunokája van. Kerényi Lajos plébános küldte harminc évvel ezelőtt az István Kórházba.

– Emlékszem egy hölgyre, aki összeveszett a húgával. Sokat beszélgettünk, míg végül sikerült meggyőznöm, hogy béküljenek ki. Vettem egy lapot, karácsony közeledett, elküldtük. A húga bejött a férjével, kibékültek. Nemsokára elment a húg. A hölgy nagyon örült, hogy az utolsó percben kibékültek.”

 

Öngyilkososztály

Most Hermannal és Máriával két másik önkéntessel megyünk a második emeletre. Herman még nincs harminc, tanul és közben minőségbiztosítással foglalkozik. Mária mozgásukban akadályozott gyerekekkel foglalkozik.

Elhaladunk az öngyilkosok osztálya mellett.

– Zolival itt találkoztam először – meséli Lonci néni. Túladagolta magát. Hallottál Medjugorje-ről? Kérdeztem tőle első találkozásunkkor. Ott meggyógyulhatsz. A fiú lelkes volt, megbeszéltük, hogy másnap találkozunk. Adtunk neki pénzt és elmentünk. A fiú felhívta a drogdílerét, aki bejött, eladott neki egy újabb adagot, amivel Zoli belőtte magát. Az orvos észrevette, kirakta. Reggel a kórház előtt találtunk rá. Végül mégis elment Medjugorje-ba, majd Lourdes-ba is, három és fél év múlva tért haza. Azóta rendszeresen imádkozik, kibékült a szüleivel, megnősült, gyerekei vannak.

II. krónikus belgyógyászat, olvasom a hetvenes évek stílusát idéző feliratot, míg a rehabilitációs osztályra érünk. Köznapi nevén: elfekvő. Az első terem közepén asztal, sárga művirággal, a terítőként Péterfy Kórház feliratú lepedő szolgál. A sorokban idős hölgy tátott szájjal alszik. Egy másik nyolcvanas rövidre nyírt haja ősz, felül, amikor meglátja Loncit.

– De régen láttam! – kiált fel.

– Egy hónapja, kedves! Hogy van? Sokan elmentek azóta… – válaszol Lonci néni.

Herman és Mária közben a kerekes táskából kék fedelű műanyag dobozokat vesz ki. Van mákos, almás, csokis és baracklekváros sütemény. Négyes csoportokban vékony szalvétára helyezik őket, majd ők is egy-egy ágyhoz lépnek. Beszélgetnek a betegekkel.

– Imádkozik kedves? – ül oda egy másik ágy szélére Lonci néni.

– Szoktam, de olyan nehéz szeretni az a szemben fekvőt – mutat egy kockás flanelinget viselő fiatalabb hölgyre.

– Imádkozzon érte – simogatja meg a hátát.

 

„Bálványimádók” – hitvita a kórteremben

– Ki cukros? – kiabál Mária. Nem válaszol senki. Amália nővér lép be, mintha hallotta volna a kérdést.

– Ő ott a sarokban, rózsaszín hálóingben nem ehet sütit. Inzulinos.

A többiek vékony ujjaikkal mohón kapnak a friss sütemény után. De a második pillanatban lelassulnak, majszolva eszegetnek. Amikor végeznek, Lonci néni hangosan imádkozni kezd: Mi Atyánk… a betegek bekapcsolódnak. – Az Úristennek kedvesek vagytok, ti betegek és öregek – fejezi be. Összepakolunk.

Egy hatvanas hölgy felugrik, amikor a következő terembe lépünk.

– Bálványimádók! Mit kerestek itt? Hittem nektek, amíg nem kezdtem olvasni a Bibliát. De az Istennek nincs anyja! Hogy lehet Szűz Máriához imádkozni! – siet ki kiabálva a teremből.

– Nem tudja, mit beszél – konstatálja Lonci és egy vörösre festett hajú hölgyhöz lép. Az asszony keserűen mondja, hogy nem szereti őt a Jóisten, mert különben nem halt volna meg a férje két hónapja. Most már senkije nincs. Gyerekei nem születtek, a szomszédasszonya öntözi a virágait, ő szokta néha látogatni. Két hete ő is elutazott. A vörös hajú két év óta él itt.

Fotók:Gilicze Bálint

 

Devecser: mindkettőnk lába megégett

Nyílik az ajtó, egy rövid szoknyás nő szatyorral a kezében egy idős nénihez lép. Süteményt hozottő is. Kibontja, tördelni kezdi, a néni megpróbál felülni, nem sikerül. A fiatalabb gyengéd mozdulattal párnákat helyez a háta mögé, etetni kezdi. Itt is imával fejezzük be. A terem, ahová megyünk, férfiosztály. Az ajtó fölött nagy képernyős televízióban hangosan a Megasztár reklám megy. Középen itt is asztal művirággal és fehér lepedővel borítva, rajta szalvétával díszített fadobozok. Imre készítette, akinek a kezén tetoválás: Jó szerencsét!

– Bányász volt?

– Nem, csak szerettem volna lenni. Képzelje, itt még házasságok is köttetnek – tér át más témára. Kiderül, Imre rendőr volt évekig, aztán depressziós lett. Ágya alatt papírdobozokban könyveket mutat.

– Az a baj, hogy nem lehet itt beszélgetni senkivel. Nem tudják, mikor volt a mohácsi vész, és az osztrák császárság sem érdekel senkit. Imre verset is ír. Épp szaval, amikor Ágnes nővér belép.

– Az utolsó szobában az idős házaspár Devecserből jött – súgja Lonci néninek.

A rézsútra nyitott ajtón belátni az apró szobába, ahol F. László és felesége, Rózsa Ildikóval, az unokahúggal beszélgetnek. Az ablak alatt öt-hat nejlon táskában ruhák, a kis asztalon Amodent fogkrém, fogkefék, sütemény és szőlő.

– Bejöhetünk? – kérdezi Lonci néni, mire a hetvennyolc éves Rózsa szívélyesen helyet mutat. Nem kérdezünk semmit, úgy mondják, hogy László, a férj nyolcvannégy éves és ebéd után voltak, amikor jött a víz.

– Valaki csöngetett az ajtón. De mire kiértem, már elment. Csak a hangját hallottam: jön a víz, az erdészetből jön a víz, kiabálta. Gyorsan szaladtam a Laciért, a nyári konyhában volt.

– Nem tudtuk, miféle víz ez, csak éreztük, menekülni kell. Fel a padlásra. De nem elég gyorsan. Mindkettőnk lába megégett – mondja F. László, és kérésünkre lehúzza a zokniját. Lába ujjai még mindig sebesek.

F. Lászlót feleségével és még tizenhét emberrel aznap délután helikopterre tették, és Budapestre szállították. A baleseti sebészeten eltöltött egy hét után kerültek az Erzsébet kórházba. Már mehetnének, de nincs hová. Az asszony sír, mindenük odalett. Gyerekük nincs, talán egyik rokonuk a szomszéd faluban befogadja őket, kapnak egy szobát.

Lonci néni megfogja Rózsa asszony kezét. Hosszabb csend következik.

Az Úr minden hajszálunkat számon tartja, ne féljenek. Minden rendbe jön, csak imádkozzanak – mondja aztán.

                                                                                Konkoly Edit

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.