Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-28 08:15:00

Többször megsérülnek a figyelemzavar miatt

Veszélyben a hiperaktív gyermekek

A figyelemzavaros gyerekek kétszer nagyobb eséllyel vannak kitéve az olyan fokú sérüléseknek, amelyek már kórházi ápolást igényelnek, mint azok, akik nem küzdenek ilyen problémával.

Az Egyesült Államokban ötmilliónál is több azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél figyelemzavart diagnosztizáltak. Az ilyen gyerekek sokkal impulzívabbak, nehezebben koncentrálnak bármire is, gyakran hiperaktívak, ezért az iskolai eredményeik is gyengébbek.


A figyelemzavar és ami vele jár

A tanulmányban majdnem ötezer ötödik évfolyamos gyerek szülei által kitöltött kérdőívet elemeztek ki a szakemberek, és kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a figyelemzavar tüneteinek kilencven százaléka jelen volt, kétszer gyakrabban fordultak elő balesetek az előző év során, mint azoknál, akiknél a tüneteknek csupán tíz százaléka jelentkezett.

David Schwebel, az Academic Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerzője arról számolt be, hogy a figyelemzavaros gyerekek sokszor nincsenek tisztában a tetteik következményeivel, nem eléggé körültekintőek, ezért sérülnek meg ilyen gyakran. Előfordul, hogy egyes gyerekeknél a figyelemzavar viselkedészavarral párosul, ami még tovább növelheti a balesetek számát, mivel az ilyen gyerekekre a szabályszegés, az agresszivitás és az antiszociális viselkedés is jellemző lehet.


Figyelmet kérnek. Fotó innen

A sérülések között legnagyobb arányban a csonttörés fordul elő, de a ficam, a rándulás, a vágás és a horzsolás is gyakori esetek. Főleg a nyári időszak a veszélyes, amikor a gyerekek többet vannak a szabadban, és a fiúk többször sérülnek meg, mint a lányok, sőt a tizenegy éves fiúk körében a különböző sérülések a vezető halálokok.

A szülőknek nagyon fontos tehát a szerepe, hiszen különösen alaposan kell megtanítani gyermeküknek, hogy vigyázzon magára, legyen körültekintő és óvatos, és ismerje fel, mely helyzetek rejtenek veszélyt magukban.

– mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.