Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-24 15:30:00

Az internetfüggőség elsősorban a felnőtt férfi lakosságot sújtja

Többmillió netező veszélyben

Riadót fújnak a lelkipásztorok és a terapeuták: a legújabb felmérés megdöbbentő adatai szerint Németországban 560 000 ember szenved internetfüggőségben.

A vizsgálatból az is kiderül, további több mint 2,5 millióan veszélyeztetettek. Mindkét csoportban különösen magas a fiatalok, elsősorban a 14 és 16 év közöttiek száma. A felmérés a Német Egészségügyi Minisztérium megbízásából készült.

Mechthild Dyckmans, a német drogügyekért felelős kormánymegbízott az „online-függőség” hatásait az alkoholfüggőség hatásaihoz hasonlította. Az internetfüggők tudatában vannak ugyan magatartásuk ártalmas következményeinek, a függőségtől mégsem tudnak önként megszabadulni.

A tanulmány szerint a kamaszok és a fiatal felnőttek a legveszélyeztetettebbek, bár az internetfüggőség még mindig elsősorban a felnőtt férfi lakosságot sújtja. A kutatóknak meglepetést okozott, hogy rendkívül magas a függővé vált fiatal nők, illetve lányok aránya. Sőt a 14–16 év közötti korosztályban a lányok aránya meghaladja a fiúkét. A felmérés arra is rávilágított, hogy míg a fiúk elsősorban az online játékok rabjaivá váltak, a lányok a közösségi hálókon, leginkább a Facebookon töltik idejük nagy részét. A lányok 77 százaléka időzik különböző közösségi oldalakon, ezzel szemben a fiúknak „csak” 66 százaléka.


Csak virtuális világ


Hogyan értékelik evangélikus szakértők az internetfüggőséget, és hogyan tudnak segíteni?
A Fehér Kereszt (Weisses Kreuz) segélyszervezet vezetője, Rolf Trauernicht, és egy, a mértéktelen médiafogyasztás leküzdésére nemrégiben alakult tanácsadó program (a neve „Return”, azaz visszatérés) vezetője, Eberhard Freitag szerint a függőség tünetei az interneten töltött idő feletti kontroll elvesztésétől egészen a teljes elhanyagoltságig fokozódhatnak.

Túlzott használatról beszélünk, amikor valaki rendszeresen elveszti időérzékét az internet előtt, és emiatt folyamatosan elhanyagolja alapvető igényeit, feladatait. Baráti, valamint társadalmi kapcsolatait nem ápolja már, szélsőséges esetekben az iskolát, a munkát is abbahagyja. Az érintettek egyre inkább egy virtuális világban élnek, ahol látszólag kibontakozhatnak, és elismerésre találnak. A legsúlyosabb elvonási tünetekkel (szorongás, ingerlékenység, illetve unalom) küszködnek akkor, amikor nincsenek az internet közelében.

„Naponta kapunk e-maileket, leginkább segítséget kereső fiataloktól, akik végső elkeseredésükben fordulnak egyházunk tanácsadó programjához. A médiafüggőség leggyakoribb okai: a frusztráció, az unalom és a túlterheltség érzése, amiket az érintett – gyakran tudattalanul – leplezni akar, problémái elől az online világba menekül” – állítja Trauernicht, a Fehér Kereszt (Weisses Kreuz) segélyszervezet vezetője.


Imával leküzdhető?

Traunernicht már több mint 100 esetet kezelt, keresztények és nem keresztények fordulnak hozzá segítségért. Mivel a médiafüggőség lelki kihívás, Trauernicht szerint imával lehet és kell leküzdeni. Ez egy különleges feladat a keresztények lelki ápolásában és terápiájában. A keresztény közösségeknek többet kell foglalkozniuk az internetfüggőséggel, és felvilágosítást adniuk annak káros következményeiről.

A Hannoveri Evangélikus Egyház Diakónus Szolgálatának új tanácsadó programjában azokat a fiatalokat és felnőtteket kezelik, akik a mértéktelen képernyőhasználat miatt elveszítik kapcsolatukat a valóságos világgal. A tanácsadó program kitalálója és vezetője, Eberhard Freitag szerint az esetek száma évente megduplázódik. A központ jelenleg mintegy 100 érintettet kezel. Elsősorban a gyermekek és a fiatalok a veszélyeztetettek, mivel „az interneten keresztül sokkal könnyebben jutnak sikerhez és elismeréshez, mint a valódi életben. Igazi problémákat a neten szinte sohasem kell megoldaniuk, életüket egyre inkább a virtuális világba helyezik, ahol megbecsülést és sikert keresnek, ez gyakran függőséghez vezet” – állítja Freitag. A „Return” programban leginkább a túlzott számítógépes játékfogyasztókat, az internetfüggőket, illetve az internetes pornófogyasztókat kezelik, ezenkívül a hozzátartozókat is tanácsokkal látják el.


Az evangélium erejével segítenek

A mérték nélküli médiafogyasztás következtében kialakuló függőségek egyre szaporodnak. A „Return” -program lehetőséget nyújt az érintetteknek, hogy szakmailag és az evangélium erejével segítsenek nekik. Mindkét szakértő azt tanácsolja a szülőknek, hogy a gyermekek számítógépeire telepítsenek védőprogramot, mivel általában a tiltott oldalak véletlenül ugranak fel. A szülőknek azt is pontosan meg kell szabniuk, hogy a gyermek mennyi időt tölthet a számítógép előtt. Trauernicht – a Fehér Kereszt tanácsadó segélyszervezet vezetője – azt is kezdeményezi, hogy a keresztény közösségekben jelöljenek ki programozásban jártas segédlelkészeket, akik a gyermekek védelmében segítenek a védőprogramok telepítésében és az internetfüggőség kialakulásának megelőzésében.

A „Return”-program vezetője azt javasolja, hogy az internetfüggőség megelőzése érdekében a fiatalok vállaljanak aktívabb szerepet a vallási közösségekben. Az ifjú felnőtteknek szükségük van tevékenykedésre a valódi életben. Csoportokban megtanulhatják a felelősségvállalást, a helyes önértékelést, és a társadalmi érintkezésen keresztül megkapják a szükséges elismerést. A „Return”-program ezenkívül a közösségeknek is szervez továbbképzéseket a túlzott médiafogyasztás leküzdésével kapcsolatban.

 

Forrás: Idea.de
-bcs-

Kép innen.

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Internet
  • Nehéz az életük internet nélkül
  • Internetes oldalak, civil támogatókkal
  • Ennyivel drágul az internet- és a mobiltarifa
  • Milyen veszélyeket rejt a nanotechnika?
  • Hasít a Vatikán hírportálja
  • Az Anonymus támadta meg a lengyel oldalakat
  • Ön internetfüggő? Itt megtudhatja!
  • Forradalom a bibliafordításban
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Személyiségi jogokat sért Peking?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.