Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-05 09:30:00

Egyre több férfi teszi le a cigarettát

Többet árt a nőknek a dohányzás

A nők artériáit jobban megviseli a cigarettázás, mint a férfiakét, állítja egy tanulmány. A kutatás kimutatta: a dohányzás mindkét nem esetében a fejütőér artériás falának megvastagodásához vezet.

Nők esetében legalább kétszer annyira károsodik a terület, mint a férfiaknál, az arány pedig az elszívott cigaretták függvényében akár ötszörös is lehet. A különbség független olyan egyéb tényezőktől, mint az elhízás, a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a társadalmi helyzet.


Egyre több nő gyújt rá

A kutatás vezetője, Elena Tremoli, a Milánói Egyetem gyógyszerészeti professzora, egyben az ugyanott található Kardiológiai Központ igazgatója szerint a felfedezés igen jelentős, főleg annak fényében, hogy a széles körű felvilágosító kampány eddig eredményesebbnek bizonyult a férfiak, mint a nők körében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában mindenhol csökken a dohányzó férfiak aránya. Ezzel szemben több helyen – például Finnországban és Olaszországban – a cigarettázó nők száma stagnál, míg máshol – Spanyolországban és Franciaországban – még növekszik is. – Még nem tudjuk, miért károsítja a dohányzás jobban a nők ereit. Valószínűleg összetett oka van, a nikotin által kiváltott gyulladásokkal és atherosclerosisszal állhat összefüggésben – mondta a professzor.


Mindenki veszélyben van. A fotó innen

Kutatók korábban már megállapították, hogy a cigarettázás mellett egyéb tényezők is hatással vannak az erek vastagságára. Az egyik ilyen a társadalmi helyzet, kimutatható ugyanis, hogy a kevésbé iskolázott férfiak erei könnyebben vastagodnak – nőknél ilyen összefüggés nem tapasztalható. A gyengébb nem inkább a gyulladásokkal szemben ellenállóbb. Valóban, jelen vizsgálat során is úgy találták, hogy a férfiak körében erős az összefüggés a C-reaktív fehérje (CRP) és a fehérvérsejtek száma valamint a gyulladások között, míg nőknél ilyen kapcsolat nem áll fenn.

– Fontos azonban leszögezni, hogy a cigarettázás legyengíti a nők ellenálló-képességét, így ők is érzékenyek lesznek a CRP-re. A hölgyek elvileg védettek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, főleg a menopauza előtt, így a legtöbb kutató nem is fordít rájuk elegendő figyelmet, amikor erről a témáról van szó. Ők maguk is elhiszik, hogy nincsenek veszélyben, pedig a dohányzás által nagy kockázatnak teszik ki magukat – vonta le a következtetést Tremoli.

– mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.