Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-22 12:06:00

Váratlan döntés, veszélyben több tucat munkahely

Támad a pláza: bezárták a százéves mozit

Néhány órán belül, nyivános előzmények nélkül bezárták Szeged első filmszínházát. Az ürügy tűzvédelmi hiányosság, de sokan sejtik: a város új óriásplázája áll a háttérben.

Villámgyorsan terjedt hétfő délután a hír Szegeden: gyakorlatilag előzmények nélkül bezárják a patinás, több mint 90 éve működő Belvárosi Mozit. Ezzel együtt lakat kerül a vele egy épületben lévő, kulturális központnak számító Grand Café-ra is. Mindezt Sódar István, az Ifjúsági Ház ügyvezető igazgatója (aki a Belvárosi Moziért felel) közölte a dolgozókkal és a sajtó képviselőivel. A bezárás indoka, hogy egy tűzvédelmi vizsgálat tűz- és balesetveszélyesnek nyilvánította a filmszínházat. Sódar elmondta: számára a legfontosabb az épület biztonságos üzemeltetése, de a határozatban a tűzoltó parancsnok arra kötelezte az intézményt, hogy amíg a tűzveszélyes berendezések hibáját nem javítják ki, ezekről azonnali hatállyal le kell kapcsolni az épületet.


Bármeddig tarthat a bizonytalanság

Keddtől tehát bezárták a mozit addig, amíg el nem végzik a szükséges munkákat. Az ügyvezető azonban a sajtótájékoztatón arra nem tudott választ adni, hogy ez mikor kezdődik, meddig tart és mennyibe kerül. Egy biztos a dolgozókat keddtől szabadságra küldték. Viszont a munkatársak úgy döntöttek bejárnak dolgozni. Kedd délelőtt is mindenkit bent találtunk a moziban. Áram is volt, legtöbben dolgaikat rendezgették, pakolásztak, beszélgettek. Arra a kérdésre, hogy miért nincsenek szabadságon, csak annyit mondtak, munkaügyi okok miatt döntöttek így.

Az egyik dolgozó szerint a bezárás csak a nyilvánosság számára volt meglepő döntés, a mozi dolgozói sejtettek valamit, mivel Sódar István már régebben arra utasította a vezetőket, hogy ne kössenek hosszabb távú szerződéseket és a régi, bevált programokat sem szervezhették le. Azt jelenleg senki sem tudja, hogy mi lesz a munkatársakkal, van olyan házaspár, akik mind ketten itt dolgoznak és olyan anyuka is, aki egyedül neveli három gyermekét. Számukra létkérdés, hogy dolgozhassanak.

Az egyik dolgozó arra is felhívta a figyelmet, hogy a Belvárosi Mozival egy épületben működő Grand Café bezárása teljesen indokolatlan, hisz ott elvégezték a teljes felújítást és nincs semmi probléma. A vizsgálat jegyzőkönyvében található megállapításokkal is vitába szálltak, szerintük például a hiányolt vészkijárat jelzők tökéletesen működnek. Úgy tudjuk, hogy a mozisok szakmai szervezete az ügyben Szőcs Géza államtitkárhoz fordul. Már csak azért is, mert Budapesten és Pécsett is be akarnak zárni hasonló színvonalú és profilú mozikat.


Az önkormányzat kimaradt

Az ügyvezető a bezárásról a tulajdonos önkormányzatot sem értesítette. A városvezetés azonnali vizsgálatot kezdeményezett az Ifjúsági Háznál, hogy kiderüljön mi történt a Tűzoltóság decemberi ellenőrzésétől mostanáig. Választ keresnek arra is, hogyan fordulhatott elő, hogy 6 hónapon keresztül nem tájékoztatta az igazgató az önkormányzatot a felmerült problémákról. Dudás Miklós, a Szegedi Tűzoltóság parancsnoka portálunknak elmondta, közel 100 oldalas dokumentum alapján állították össze a határozatot, amely azonban csak a hibák kijavítására szólította fel a Belvárosi Mozit, a bezárást egy szóval sem írták elő.

Boros Gyula, az Ifjúsági Ház volt vezetője elmondta, minden évben volt ehhez hasonló vizsgálat, a feltárt problémákat azonban mindig kijavították. Boros szerint ez a rapid eljárás azért is érthetetlen, mivel a mozi kulturális centrumnak számít Szegeden és minimális önkormányzati támogatást igényelve működött.


És ami mögötte van

A városban terjedő pletykák szerint azonban más okok húzódhatnak a döntés hátterében: valaki már kinézte magának a mozit. Ezt alátámasztotta Boros Gyula is, aki úgy tudja, az utóbbi időben többen is jártak az épületben, akik felmérték a terepet. Egyes információk szerint az Árkád Bevásárló központ októberi megnyitása után az üzletek nagyobb része a helyi Plázából átköltözik oda és így a Plázában lévő mozik látogatottsága megcsappanhat és ezzel egy időben a Belvárosi Mozi felértékelődhet. Így az is lehet, hogy az egész ügy mögött ez a gazdasági érdek húzódik.

 

VI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.