Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-16 09:25:00

Felborulhat az egyensúly a társadalomban

Szelektív abortusz: ha nem fiú, pusztuljon!

Egyre többen tekintik játékbabának megszületendő magzatukat: ha nem olyan nemű, mint amilyent szeretnének, egész egyszerűen az abortuszt választják.

A modern ultrahangos készülékek elterjedésével egy egészen új jelenség ütötte fel a fejét: a szelektív abortusz. Közismert tény, hogy szinte minden kultúrában nagyobb „népszerűségnek” örvendenek a fiúk a lánygyermekeknél. Legutóbb Mara Hvistendahl újságíró írt könyvet a témában, amelyben megállapítja: 100 megszületett lányra 105 megszületett fiúgyermek esik. Ugyanakkor több fiúgyermek hal meg kisgyermekkorban, így kiegyenlítődnek az arányok. Kínában és Indiában azonban sokkal súlyosabb a helyzet: ott a legtöbb esetben nem kegyelmeznek a lány magzatoknak – 112 fiúgyermek jut 100 lányra.


Modern eugenika

A fejlődő országokban, főleg Indiában és Kínában az utóbbi évtizedek alatt súlyos nyomás alatt tartják a nőket, a családokat. A népességszabályozás, mint a Nyugatnak való megfelelés megmérgezte az egészséges családi kötelékeket, és az elnyomás miatt nem vállalnak gyermeket a családok. Talán kevesen tudják, de az 1960–as években Amerika kijelentette: csak akkor hajlandó gazdasági segítséget nyújtani a fejlődő országoknak, ha gátat szabnak a szaporulatnak. A magzat tárgyként való kezelése az állati szintnél is lejjebb sorolta a fejlődő országok „megmondóembereit”.

Hiba lenne csak az amerikaiakra kenni a születésszabályozást, már a 19. században is történtek ilyen jellegű korlátozások a Kelet-indiai Társaság „jóvoltából”. A leánygyermekeket egyszerűen megölték, ugyanis abban hittek, hogy a fiúk révén erősödik meg az ország. Egy friss kutatás megállapította, hogy ha nem szabályoznák ilyen drasztikusan a születéseket Indiában és Kínában, akkor ugyanannyi lány születne, mint fiú. A két ország kultúrájában azonban nincs értéke a leánygyermeknek, a gyengeség szimbólumaként emlegetik- írja nemrégiben megjelent könyvében Hvistendahl.

Indiában főként a gazdagabb régiókban jellemző a szelektív abortusz. A legszomorúbb az, hogy 1994–től törvény tiltja az efféle beavatkozásokat. A nők (főleg a tanult, gazdagabb réteg) mégis elmennek orvoshoz és ha nem a „megfelelő” (fiú) utódot hordják a szívük alatt, akkor vállalják a sokszor kockázatos művi terhességmegszakítást. Nyilván ez nemcsak a saját döntésük, szerepet játszik benne férjük, családjuk és az egész társadalom is. A hagyományok és a téves hit oda vezet, hogy ártatlan lánygyermekek millió végzik egy vesetálban. És az orvosok is segédkeznek ebben az illegális műveletben.


Hová vezet mindez?

Ha nem születik ugyanannyi lány, mint fiú, akkor könnyen felbomlik az egyensúly; ha többségben lesznek a férfiak, akkor erőszakosabb lesz a társadalom. Több millió férfi nem talál majd párt magának, ezért nem ódzkodnak erőszakkal vagy határokon túlról szerezni maguknak feleséget- írja Hvistendahl.


Nem számítanak emberi lénynek. Fotó innen

Elsősorban a mentalitást kellene megváltoztatni, de a bigott hagyományok ezt nem teszik lehtővé. Sok indiai család úgy gondolja, hogy csak az erős fiúgyermekekkel erősíthetik meg magukat, a lánygyermeknek értékes stafírungot is össze kelle rakni és megfelelő férjet találni is nehézkes. Leegyszerűsítve: az esetek többségében anyagi okai vannak a szelektív abortusznak. A fiú gazdag leányt vihet a családba, de egy lány csak kiviszi a családi vagyont.


Nyugaton a helyzet...

A magzati szelekció nem bizonyos kultúrák hagyománya, hanem egy jól megtervezett, felsőbb szintű utasítás hozadéka: a társadalom krémje által kiötlött szelektív abortusz gyakorlatilag hitleri vonásokat mutat. A tökéletességre való törekvés áthág minden etikai és erkölcsi, emberi határt.

Bár a nyugati országokban nem jelenség (még) a szelekítv abortusz, vannak olyan magánklinikák, ahol a mesterséges megtermékenyítésnél bónuszként kiválaszthatják a párok születendő babájuk nemét. Sok ország nem engedélyezi ezt, de az Egyesült Államokban lehetséges „katalógus” babát tervezni. A Katolikus Orvosok Szövetsége szerint a szelektív abortusz nem más, mint az önzés egyik formája.

 

– mi, npr.org –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.