Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-12 19:00:00

Inkább felnőtteknek való a kultuszrajzfilm

Rossz hatással van a kisgyerekek agyára a SpongyaBob

Mindössze kilenc percnyi SpongyaBob Kockanadrág nézése is rövidtávú figyelemzavart és tanulási problémákat okozhat a négyéves kisgyerekeknél - állítják a szakemberek egy mini tanulmány eredményeire támaszkodva.

A Virginiai Egyetem pszichológia professzoraként dolgozó Angeline Lillard vezetésével készített tanulmány hatvan gyermek bevonásával készült. A négyéves résztvevőket a szakemberek véletlenszerűen három csoportba osztották. Egy részük a Nickelodeon csatorna pörgős SpongyaBob, a másik csoport a PBS csatorna lassabb ütemű Caillou című rajzfilmsorozatát nézte kilenc percen át, míg a többiek rajzolással töltötték ezt az időt. Közvetlenül a filmnézés, illetve rajzolás után a szakemberek a gyerekek agyműködését vizsgáló teszteket végeztettek, amelyek során a SpongyaBobos csoport tagjai átlagosan 12 ponttal rosszabbul teljesítettek, mint a másik két csoportba tartozó társaik, akik nagyjából azonos szintet értek el.


A pörgés koncentrációs zavarokat okoz

A Pediatrics című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint mivel a gyerekeknek szánt rajzfilmek általában 22 percnyi akciót tartalmaznak, ezért egy teljes műsor megnézésének "még pusztítóbb hatása lehet", ám ennek bizonyítására további vizsgálatokra lesz szükség.  Lillard szerint a SpongyaBobhoz hasonló gyors ütemű televíziós programok nézése után a gyerekek nem tudnak önuralmat gyakorolni és rendesen koncentrálni a tanulásra.

Japán kisgyerekek Spongyabobos szívószállal tombolnak

A Nickelodeon csatorna szóvivője, David Bittler visszautasította a tanulmány eredményeit arra hivatkozva, hogy a SpongyaBob Kockanadrág a 6 és 11 éves kor közötti gyerekeknek, nem pedig a négyéves korosztálynak szólnak. A szakember szerint azonban azért készítették négyéves gyerekek bevonásával a tanulmányt, mert "ez a legmeghatározóbb életkor bizonyos önuralmat befolyásoló képességek kifejlődésének szempontjából". Ebből a tanulmányból azonban nem lehet megmondani, hogy más korú gyermekeknél is érvényesül-e ez a hatás.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.