Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-10 12:00:00

Nem szívesen hajtják igába fejüket az afrikai férfiak

Nigéria: válás gyilkossággal?

A nigériai társadalomban változóban van a házasság hagyományos szemlélete: manapság sok nigériai férfi teherként tekint a nősülésre.

Sok nigériai férfi úgy gondolja, hogy a házassághoz komoly egzisztencia szükséges, mivel el kell tartani a feleséget. Ugyanakkor az ország egyes területein a nők inkább férjük egyenrangú társai akarnak lenni.


Már nem olyan vonzó

Nigéria déli részein a fiatal férfiak körében a házasság elvesztette vonzerejét - mondta el Sola Odunfa nigériai újságíró a BBC–nek. Az ifjak sokkal tovább ragaszkodnak az agglegényélethez, mint apáik, miközben a pártában maradt fiatal nők egyre nagyobb aggodalommal szemlélik, amint életük legszebb évei elszállnak. A kép a fiatal házasok tekintetében sem rózsásabb arrafelé - folyatta a cikk szerzője. Szakítottak a hagyományos családi fészekkel, és a házasságról alkotott elképzeléseik olyan messze esnek a korábbi tradícióktól, hogy sokan kételkednek abban, jelent-e számukra bármit is frigyük.


Nem könnyű férfiank lenni Nigériában
Fotó: nigeriavillagesquare.com

Az ország északi területén más a helyzet – ott az iszlám hatása és a kulturális gyökerekhez való ragaszkodás miatt a házasság intézménye megőrizte hagyományos értékeit a nyugati befolyással szemben. Délen háromféle házasság dívik: az iszlám, a keresztény és a hagyományos. A ragyogó szertartás után várható élet azonban sok fiatal férfi kedvét szegi az elkötelezettségtől. A délkeleti térségben egy húszas éveiben járó férfi nem mer házasságra gondolni munkás élete első tíz évében, akkor sem, ha egyetemet végzett, hacsak a szülei nem olyan gazdagok, hogy fizessék a számlát.

Még jobban főhet a vőlegényjelölt feje, ha választottja ugyancsak diplomás, ugyanis minél műveltebb egy lány, annál nagyobb becsben tartja a családja. Ha a diplomás férfi lehúzott egy évtizedet egy olaj– vagy telekommunikációs cégnél, csak akkor engedheti meg magának a nősülés luxusát és azt, hogy feleségét egy életen át ő irányítsa. Délnyugaton más a helyzet. Nem a menyasszony ára okoz fejfájást a nősülőknek, hanem az értékek és az erkölcs változása. Arrafelé a fiatal nők természetesnek fogják fel a családi életben a Nyugatról érkezett női egyenjogúságot, és azt is, hogy szabadon válasszák meg életük útját.


Válás helyett gyilkosság

A válás súlyos gazdasági következményekkel jár a férjekre nézve, ezért ritkán viszik dűlőre a dolgot. A cikk szerzője szerint közismert, hogy a váláshoz folyamodó nők a vallásosak közül kerülnek ki. A többiek ugyanis szellemidézőktől kérnek tanácsot, és előfordul, hogy a hagyományos módon szabadulnak meg a férjüktől: gyilkossággal. A temetés és a gyászév letelte után pedig gondtalan gazdagságban élnek tovább.

A fiatalok közül sokan esküsznek templomban. A nigériai főváros, Lagos templomaiban manapság már a gyermeket váró párok is megkapják az áldást. Sok család ugyanis megköveteli, hogy fiuk menyasszonya essen teherbe a frigy előtt. A dogmákhoz ragaszkodó templomok sem küldik el az ilyen párokat: arra kérik őket, hogy kössenek polgári házasságot, aztán térjenek vissza áldásért. Mint hangsúlyozzák: a gyermek az isten ajándéka – írta Odunfa.

 

–mi, BBC, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.