Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-02 08:30:00

Immunrendszer hibát gyanítanak a kutatók

Mi áll a krónikus fáradtság hátterében?

A tünetegyüttes csak az Egyesült Királyságban kétszázötvenezer ember életét nehezíti meg. Norvég kutatók úgy vélik, a krónikus fáradtság szindróma (CFS) hátterében az ember immunrendszerének hibája áll.

A CFS az utóbbi években számtalan vitára adott okot, jelenleg még sem a kiváltó okot, sem a gyógymódot illetően nincs mindenki által elfogadott magyarázat. Azonban nemrég egy, a PLoS One-ban publikált tanulmány szerint bizonyos – az immunrendszer működését gátló – rákgyógyszer sikeresen enyhítette a tüneteket egyes CFS-es betegeknél.


„Drámai fordulat”

A norvég orvosok az első bizonyítékra még 2004-ben leltek, amikor egy olyan Hodgkin lymphomás – nyirokcsomó rákos – beteget kezeltek öt hónapig, akinél a CFS tünetei is fennálltak. A kezelések során adott rákellenes szerek hatására a CFS tünetei is jelentősen javultak.

A legutóbbi – a bergeni Haukeland Klinikán 30 CFS-es beteggel végzett – vizsgálatok eredményei szerint annak a 15 páciensnek, akik a kezelés során rák elleni szert kaptak, 67 százaléka javulásról számolt be a CFS tüneteit illetően is. Míg annak a 15 betegnek, akiket más szerrel kezeltek, mindössze 15 százaléka tapasztalt enyhülést.


Fáradtságra rák elleni gyógyszer?  Fotó innen

Oysten Fluge, a klinikán kutató orvoscsoport tagja elmondta: a betegek a tüneteik enyhülését illetően a következő lehetőségek szerint válaszolhattak: semmi változás, mérsékelt változás, teljes változás. Két páciens tapasztalt teljes mértékű javulást minden tünetet illetően, az ő életük ezáltal drámai fordulatot vett.

A norvég kutatók elmélete szerint a fehérvérsejtek közé tartozó B-limfociták állnak a CFS hátterében azáltal, hogy az általuk termelt ellenanyagok az ember saját teste ellen fordulnak. A kezelés során alkalmazott rákgyógyszer pedig eliminálja ezeket a káros limfocitákat.


További vizsgálatok kellenek

Dr. Fluge úgy véli, azáltal, hogy a betegek reagáltak a kezelésre – a kognitív funkcióik javultak, a fáradtságérzetük és a fájdalmaik csökkentek –, a CFS központi mechanizmusát sikerült megérinteniük. De még nem merné egyértelműen állítani, hogy teljes áttörést sikerült elérniük a betegség okának és gyógymódjának ismeretét illetően. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen hatást eredményez, ha a gyógyszert nagyobb dózisban és hosszabb ideig alkalmazzák a CFS-es betegeken.

Dr. Charles Shepherd, a brit CFS Szövetség orvosi tanácsadója szerint nagyon biztató a norvég kutatás eredménye, először is megerősíti azt a feltevést, hogy a CFS-től szenvedő emberek immunrendszerének működésében szignifikánsan mutatkozik hibás eltérés. Másodszor pedig jelzi, hogy az immunrendszer működésének helyes irányba való befolyásolása a megfelelő gyógyszerekkel segíthet a CFS tüneteinek enyhítésében. Véleménye szerint azonban további kutatócsoportoknak is igazolniuk kell az eredmények helyességét.


Szederkényi Márk

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.