Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-02-08 13:50:00

A lengyel EU-elnökség idején is magyar boroké lehet a főszerep

Martonyinak bikavér, Barossónak furmint

Egri lány a magyar EU-elnökség sommelier-je. Európa vezetői most az ő borprezentációira figyelnek. Mi is a feladata valójában, erről kérdeztük Gál Helgát.

– Miben tér el az európai uniós elnökség sommelier-jének feladata egy hétköznapi pohárnok feladataitól?

– Egy hétköznapi sommelier a munkája során a vendéggel együtt választja ki vagy ajánlja a vendégnek az elfogyasztani kívánt bort. A diplomáciának ezen a szintjén - az előre meghatározott protokoll szerint - a borok már előre kiválasztva az ételekkel párban kerülnek asztalra. Ez a munka jóval többről szól, mint csupán a magas rangú vendégek poharainak a megtöltése. Természetesen itt is be kell mutatni a borokat, de mindent szigorú protokoll szerint történik, és mindez szűk időkeretben. Egy-egy díszvacsorán a miniszteri pohárköszöntő és az előétel feltálalása után egy-másfél percem van arra, hogy a vendégek számára összefoglaljam a felszolgált borok tulajdonságait, és az adott magyar borrégió vagy borrégiók jellemzőit. Ha a vendégeknek ízlettek a borok, akkor külön erre a célra előkészített bemutató asztalon meg is ismerkedhetnek a palackokkal.

– A bormarketing romokban hever Magyarországon, ezért is rendkívüli lehetőség a magyar bor számára, hogy létrejött ez a feladatkör. Más uniós bornagyhatalmak elnökségük idején nem foglalkoztak ezzel.

– Kétszázötven fogadáson tizenhatezer vendéggel kerül kapcsolatba az elnökségi rendezvények alatt a magyar bor. Ezt nevezhetjük új típusú bor promóciónak, és valóban, ez ritka pillanat a magyar bor jó hírének újra építésében. Valójában Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár ötlete volt, hogy ilyen módon állítsuk a magyar borokat előtérbe. Komoly borszakértőnek számít, az első Orbán kormány idején Rómában hazánk nagyköveteként már tartott magyar borbemutatókat.

– Milyen szempontok alapján dőlt el, hogy mely borok kerülnek terítékre a díszvacsorákon, állófogadásokon?


– Tavaly novemberben volt a válogatás. E folyamat alapelve az volt, hogy minél több borászat megmutathassa magát, ezért csak nagyon indokolt esetben választottunk ki egy pincészettől több bort. Három csoportba lettek sorolva a borok. Az A kategória a nagy létszámú állófogadások szintjének borai, ezek közt van például Egerből Kovács Nimród bora a Rhapsody. A B kategória borai eggyel magasabb szintet képviselnek és az ültetett fogadásokon kerülnek terítékre, amikor államtitkári rangú a vendéglátó. A C kategória borai a csúcsborok, ezek a kiemelt miniszteri szintű rendezvényeken kerülnek a vendégek poharaiba. Orbán Viktor és José Manuel Barosso találkozóján például Árvay János Pecsár Furmintja, Thummerer Vilmos Vili Papa Cuveéje, és Szepsy István Szepsy Cuveéje kísérték az ételeket.

– Milyen részletekre kell figyelni ezeken az eseményeken?

– Az uniós elnökségnek nem csupán sommelier-je van, de gasztronómiai tanácsadója is Ruprecht László személyében. Ő, valamint a cateringes cég séfje és jómagam rendszerint az adott díszvacsorát megelőzően egy héttel leülünk és összeállítjuk a borokhoz igazítva a menüsort. Fontos megjegyeznem a boroké az elsőség! Tehát a borhoz igazítjuk az ételeket, majd próba főzést tartunk. Annyira nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, hogy az ételeket még az ÁNTSZ is bevizsgálja. Még az sem mindegy, hogy egy adott étel mennyire meleg vagy hideg. Ez azért fontos, mert nem éttermekben zajlanak az események, hanem az Országházban, a Szépművészeti Múzeumban, vagy páldául a Grassalkovich Kastélyban.

– Június 30-án, munkája lezárultával, milyen esetben érez majd elégedettséget?

– Akkor, ha az utánunk következő lengyel elnökség ideje alatt is magyar borokat szolgálnak majd fel. Erre van is esély, a napokban páldául a lengyel belügyminiszter is támogatta az ötletet. Persze ez még további tárgyalásokon fog eldőlni. Ez rendkívüli siker lenne, hiszen így a magyar bor egy éven át állhatna az európai vezetők figyelmének központjában.

Tallián Hedvig

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.