Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-10 08:00:00

A segítségnyújtás megváltoztatja a fiatalok világképét

Légy önkéntes, tovább élsz!

Ha a fiatalok rászorulóknak segítenek, tapasztalatuk pozitívan formálja a világról és önmagukról alkotott képüket – állítják a Würzburg Egyetem kutatói.

Az ifjú felnőttek önkéntes munkájuk során megtapasztalják, hogy szükség van rájuk és képesek segíteni a bajbajutottaknak. Emellett bővítik tapasztalataikat, az érintettekkel folytatott beszélgetések során új dolgokat élnek át: szembesülnek a rászorultak szenvedéseivel, megismerik az idős emberek hétköznapjait, problémáit, maguk is megérzik többek között a tolókocsi akadályait és újra átgondolják a társadalmi igazságosságot.


A segítségnyújtás a segítő életét is megváltoztatja

A kutatók a reprezentatív vizsgálatban a következő kérdésekre keresték a választ: hány tinédzser önkénteskedik szabadidejében; hogyan hat ez az elköteleződés társadalmi és politikai beállítottságukra? A tanulmányba 2048 tizenévest vontak be. Majdnem minden második (44,9 százalék) német fiatal teljesít vagy teljesített önszántából, anyagi haszonnal nem járó szolgálatot; a megkérdezettek fele már legalább egy éve, átlagosan havi 22 órát segít. A legtöbb tizenéves – 23,5 százalék – az egyházon belül vállal önkéntes tevékenységet, őket követik, akik pénz- vagy más adományokat gyűjtenek (18,6 százalék), valamint a szociális területen szolgálók (12,3 százalék).

Az önkéntes szerepvállalás megváltoztatja a fiatalok szemlélet és viselkedési módját. A kamaszok úgy érzik, hogy tevékenységük hasznos és általa fontos társadalmi szerepet töltenek be, életük különleges értelmet kap. Ez az összefüggés azoknál mutatható ki rendkívül világosan, akik közvetlen kapcsolatban álltak a rászorulóval: nyugdíjasokkal, menekültekkel vagy fogyatékosokkal. Az önkéntesként aktív fiatal felnőttek hajlamosabbak az idegeneknek segíteni, nyitottabbak, rugalmasabbak, gyakrabban ismernek meg új dolgokat, jobb az empátia- és a szervezőkészségük, magabiztosabbak és könnyebben találják meg helyüket a társadalomban.


Másokért vannak. Fotó innen

A segítésnyújtás során szerzett élettapasztalatok a kamaszokat arra indítják, hogy változtassanak életükön, impulzusokat kaphatnak, hogy később olyan segítő munkát válasszanak hivatásuknak, ami örömöt okoz nekik. Az együttműködés a rászorulókkal és a hátrányos helyzetben lévőkkel erősebben befolyásolja a fiatalok világképét, mint bármi más elköteleződés, összegzik a vizsgálat eredményeit a kutatók.


Az önkéntesek boldogabbak és tovább élnek

„A tevékenység jellege fontosabb a fiatalok számára, mint hogy elkötelezettségüket közhasznú szervezetnél folytatják-e vagy sem” – mondja Heinz Reinders, a tanulmány vezetője. „A jótékonysági szervezeteknél szolgáló kamaszok, amikor konkrétan másokért küzdenek, jobban átérzik tevékenységük értelmét, ami arra ösztönzi őket, hogy a későbbiekben is vállaljanak önkéntes munkát” – állítja Reinders. Ha az önkéntes elköteleződés egy szervezetben történik, nagyobb az esély, hogy a szerepvállalás hosszabb ideig tart. Az egyházban aktívan tevékenykedő önkéntes fiatalok többnyire már két-három éve segítenek. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a fiúk inkább szervezetekben próbálják magukat hasznossá tenni, míg a lányok többnyire a közvetlen emberi kapcsolatokat keresik.

A Michigani Egyetem kutatói már korábban igazolták, hogy akik önkéntesként másoknak segítenek, boldogabbak és elégedettebbek az átlagnál. Az önkéntes segítők kimutathatóan tovább élnek: 40 százalékkal nagyobb esélyük van a hosszabb életre, mint azoknak, akik nem tesznek másokért semmit. Ezt azonban csak abban az esetben találták igaznak, ha az illető az önkéntes segítségnyújtást nem önös érdekből, hanem ténylegesen mások megsegítése céljából végezte. A kutatók állítása szerint azok az emberek éltek hosszabb ideig, akikben megvolt az önzetlen segítségnyújtás képessége, vagy akik a társadalom jobbítása szándékából vállaltak önkéntes munkát.

Jó közérzetünk, elégedettségérzésünk a másokhoz fűződő viszonyainkban rejlik. A barátság, a szerelem, az elismerés ugyanolyan fontos számunkra, mint a levegő. A segítőkész emberek csodálatos dolgokat tapasztalnak meg: ha másokért teszünk, magunkért is teszünk.

 

– bcs – (forrás: livenet.ch, welt.de)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.