- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-06-17 14:10:00 Az iszlám-hívők is fogyaszthatják a sajtkülönlegességetKóser mozarella, muzulmánoknakHalal – azaz az iszlám előírásoknak megfelelő - minősítést kap – rövidesen egy bivalytejből készített mozzarella Olaszországban.Abdalláh Massimo Cozzolino imám, a nápolyi mecset és a Zaid Ibn Tabit Iszlám Kulturális Társaság vezetője valamint Antonio Lucisano, az ellenőrzött eredetű, bivalytejből készült mozzarella védelmével foglalkozó konszern igazgatója a dél-olaszországi Caserta tartományra bízta az első halal minősítés létrehozását, amely révén a vallásukat gyakorló muzulmánok is fogyaszthatják ezt a mozzarellát – közölték csütörtökön a tipikusan olasz élelmiszer védelmével foglalkozó hatóságok. A halal termékek piaca folyamatosan nő világszerte, így Olaszországban is, ahol évről évre gyarapszik a muzulmán közösség létszáma. A halal és a hagyományos mozzarella közötti különbségek nem magában a termékben, hanem az előállításának módjában vannak, így például abban, hogy alkoholmentes szereket használnak az edények tisztítására – közölte a konszern. Mit jelent a halal? A halal ételek az iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített ételeket jelentenek. Akárcsak a kóser ételek, a halal ételek sem tartalmazhatnak sertéshúst, zselatint, és alkoholt sem. Az ilyen speciális ételek elkészítésénél a folyamatokra is ügyelni kell: nem érintkezhetnek nem halal termékekkel, az állatot Allah nevében kell leölni és vérét teljesen kifolyatni (nem kerülhet vér az ételbe).
mi, mti
|
Hírsor
A hét java
|
|