- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-11-28 22:00:00 A táplálkozásnak alapvetően az egészséget kell szolgálniaKöltözz vidékre, megmented a világot?A katalán Gustavo Duch eredetileg állatorvos volt, de legújabb könyvét már fejlesztési és együttműködési szakértőként adta ki Gyanús élelmiszerek címmel.A szerző tudniillik gyanúsnak tart minden olyan táplálékot, amit nem emberi kezek, hanem főleg az élelmiszer-feldolgozó ipar gépei állítottak elő. A katalán La Vanguardiának adott interjúban kifejtette nézeteit a mezőgazdaság és a kistermelők fontosságáról és az élelmiszerválság leküzdésére tett javaslatairól. Szerinte egyáltalán nem jó, hogy pihentetés nélkül művelik, sőt valósággal gyötrik a földet, akárcsak az állatokat, növényvédő szerekkel tömik az élelmiszernövényeket. Így pedig nem lesz jóízű az étel, egyszerűen eladandó áruvá silányul. Az élelmiszerválság leküzdésére javasolt felvetései nagyon is életrevalók és életpártiak, sőt a szó szoros értelmében az anyaföldhöz közeliek.
Első hallásra és olvasatra is nagy megütközést kelthet javaslata, mert szerinte újra vidékre kell költözni a túlzsúfolt városokból. A világ hétmilliárd lakosát ugyanis jelenleg a Föld népességének töredéke látja el élelmiszerekkel. Eközben egymilliárdan éheznek. Az ENSZ legfrissebb statisztikai felmérése alapján a dél-amerikai államok városaiban él a teljes népesség 92 százaléka, és olyan nagy népsűrűségű országokat előz meg, mint az Egyesült Államok (82), Franciaország (85) vagy Németország (74). Vagyis nemcsak be kell népesíteni ismét az elnéptelenedő vidéket, ő még a gazdaságot is a mezőgazdaságnak rendelné alá, méghozzá az egész világon. Így sokkal könnyebben véget lehet vetni az egyébként az élelmiszerárak inkább emelkedő tendenciájával járó és már világméretű gazdasági válságnak.
Az élelmiszer-termelés feletti függetlenséget már csak azért is érdemes visszaszerezni, mert adatai szerint az élelmiszerek 40 százaléka rákbetegséget okoz. Ez azért történhetett meg, mert nem tudni, milyen mértékben, de növekszik a génmódosított élelmiszerek mennyisége, egyre több növényvédő szert használnak, és nem tudni, mivel táplálják a haszonállatokat – arról nem is beszélve, hogyan bánnak velük. Helytelen élemiszerválság-kezelés folyik. Fotó innen Ő pedig másokon kívül azért is gyanakszik, mert bizonyos időközönként beköszöntenek élelmiszerválságok, közben az élelmiszerekben folyamatosan nő a kalória- és a zsírtartalom, és mindkét összetevő túlsúlyt okoz. És nincsenek egészen megbízható adatok, hogy megnyugtassák a lakosságot: a génmódosított élelmiszerek nem okoznak egészségkárosodást se rövid, se hosszú távon.
Duch nem tudja, hogy az élelmiszerekkel vagy a termőföldekkel spekulálnak-e többet, de azt igen, hogy a spekuláció a felelős az élelmiszerek árának rapszodikus, de állandó emelkedéséért. Csak egyetlen jót tud mondani az áruházláncok árairól, de csak látszólag kedvező tény, hogy olcsók az áraik. Ezt a modellt a politikai rendszerek pártolják, és gazdaságosnak állítják be a lakosság előtt. A jelenlegi válság közepette a megfelelő vásárlóerővel nem rendelkező szegények pedig kelepcébe kerülnek, és csak ezt tudják megvenni.
|
Hírsor
A hét java
|
|