Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-17 14:00:00

Afrikában másodpercenként egy focipályányi esőerdőt pusztítanak el

Klímamenekültek milliói áraszthatják el Európát

Az elkövetkezendő húsz évben a klímaváltozás miatt a fejlett nyugati világot afrikai menekültek milliói lephetik el, ami beláthatatlan társadalmi és gazdasági válságot okozhat.

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás kiemelten fenyegeti a fekete kontinenst. A Greenpeace környezetvédő szervezet tanulmánya szerint a század végéig „csak” a szubszaharai Afrikában 180 millió ember életét követelheti a klímaváltozás.


Globális érdek

Az Afrikai tanulmányok legfrissebb számában a klímavándorlás legfőbb okairól olvashatunk, amelyek közül a legfőbb gondot a klímaváltozásból adódó kiszámíthatatlan időjárás jelenti. Hol mérhetetlen esőzéssel, hol szárazsággal kell szembenézniük az ott élőknek. Az időjárás viszontagságaiból következik az alacsonyabb termés és az egekbe szökő élelmiszerárak. Mindez már napjainkban is komoly gondokat okoz a fekete kontinensen, ahonnan már meg is kezdődött a tömeges elvándorlás, ami, ha így folytatódik tovább, az elkövetkezendő húsz évben több millió klímamenekültet eredményezhet, aminek kezelésére nincsenek felkészülve a fejlett nyugati országok sem.


Újra kell gondolni. Fotó innen

Azt, hogy a klímaváltozás miatti elvándorlás megállítása globális érdek, egyre több vezető politikus és szakember hangoztatja. A fekete kontinens másik, mielőbb megoldandó problémájának számít, hogy a legtöbb ország mezőgazdasági termelése egy-egy fő terményre összpontosít, ami kifejezetten sérülékennyé teszi gazdaságukat. Éppen ezért számos civil és környezetvédő szervezet dolgozik azon, hogy több termény termelésére vegyék rá az ott élőket, ami nem csupán önellátóbbá tenné őket, de megóvná egy-egy létfontosságú élelem világpiaci árának ingadozásával szemben is. Mindehhez a globális kereskedelmi politikának is meg kellene változnia, és újra kellene gondolni például a Kereskedelmi Világszervezet szerepét és működését.


Az esőerdők megmentése

Afrika kormányainak többsége nincs felkészülve a természeti csapások elleni védekezésre. Sem megfelelő anyagi forrással, sem megfelelő szakértelemmel nem rendelkeznek leküzdésükhöz. Jól tükrözi mindezt Mozambik példája, ahol a 2000-es évek óta súlyos károkat okoz a szélsőséges időjárás. 2001-ben, 2007-ben és 2008-ban a hatalmas esőzések miatt megáradt a Zambézi folyó, és egész településeket mosott el a föld felszínéről.

Ráadásul 2008-ban az „égi áldás” mellett a Favio névre keresztelt ciklon heteken át tartó tombolása tovább súlyosbította a gondokat, és százezrek lettek miatta földönfutók. Ezenkívül a tengervízszintjének emelkedése miatt növekszik a Zambézi folyó édesvíz készletében a sótartalom, ami miatt lassan fogyaszthatatlanná válik, és veszélyezteti a folyó völgyében élő 4,5 millió ember életét.


Ennyi marad az esőerdőkből. Fotó innen

Afrikában minden egyes másodpercben egy focipályányi esőerdőt pusztítanak el. Felelőtlen, a környezetet csöppet sem kímélő rablógazdálkodást folytatnak az egész kontinensen, csupán a gyors haszonszerzés végett. A kivágott fák helyébe csak elvétve telepítenek újakat. Riasztó adat, hogy a világ második legnagyobb esőerdejében a Kongói-medencében 270 emlős faj van kitéve a pusztulásnak, köztük a már napjainkban is különösen veszélyeztetett, és csupán a medencében őshonos gorilla és a bonobóként is ismert törpecsimpánz. Hogy ezt mielőbb megállítsák, globális érdek, hiszen az erdők a klímaváltozás elleni harc legfontosabb segítői. A fák megkötik széndioxidot, és helyette oxigént juttatnak a légkörbe, így csökkentik az üvegházhatást.


Megoldás a megújuló energia?

Európában mára minden tíz halfajból kilenc túlhalászás áldozatává vált, vagy annak határán mozog. Ezért az Európai Bizottság pár éve korlátozta a kifogható maximális halmennyiséget. Erre azonban az Európai Unió úgy döntött, hogy halászhajó flottáik egy részét Nyugat-Afrika vizei felé irányítja. Ennek következményei drasztikusak az ott élők számára. Szenegálban például a halállomány már teljesen kimerülőben van, de komoly veszélyben vannak a Zöldfoki-szigetek és Mauritánia készletei is.

A halászok arra panaszkodnak, hogy régebben sokkal több halat fogtak a partok közelében, manapság pedig hetekig kell a partoktól távol hajózniuk, ha jó fogást szeretnének. Becslések szerint a nyugat-afrikai tengerek halállománya huszonhárom millió afrikainak nyújt megélhetést. A túlhalászás egész közösségek megélhetését, illetve élelmiszer-ellátását fenyegeti. Tovább tetézi a bajt, hogy az európaiak úgynevezett vontatóhálós halászhajókat használnak, amelyek kárt tesznek a tengerfenékben. Ott, ahol tönkreteszik a halak természetes ökoszisztémáját, az állomány túlhalászása visszafordíthatatlan pusztuláshoz vezet.

A halakért való versengés számos esetben erőszakhoz is vezet, mivel nemegyszer előfordult már, hogy az európai óriáshajók elsüllyesztették a kis afrikai halászhajókat. A megoldás még várat magára, hiszen a legtöbb esetben az afrikai kormányok potom pénzért eladják a halászati jogokat, anélkül, hogy megoldást nyújtanának a helyi halászok megélhetését veszélyeztető problémákra.

Az Európai Megújuló Energia Tanács Energiaforradalom című tanulmányában olvashatjuk, hogy a fekete kontinensnek hatalmas erőforrásai vannak a megújuló energiatermelés területén. Egy jól végiggondolt stratégia szerint például 2050-re az Afrikában termelt villamos energia 73 százaléka származhatna megújuló energiaforrásokból. A napenergiára épülő áramtermelést pedig főképp az motiválhatná, hogy a kontinens országai a világ exportőreivé válhatnának ezen a területen. Erre a törekvésre jó példa, hogy egy többségében német befektetőkből álló csoport nemrégiben jelentette be egy koncentrált naperőmű park megépítését Észak-Afrikában.

 

Parcsami Gábor

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban
  • További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.