Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-06 15:30:00

Tesco-kártyájuk pontjaiból vásárolták meg a jegygyűrűket

Kimegy a divatból a szombati esküvő?

Egyre több pár dönt úgy, hogy hétköznap köt házasságot. Vajon veszély fenyegeti a hagyományos, szombaton tartott esküvőket?

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal 2008-as kimutatásai szerint az angol és wales-i párok 60%-a köt házasságot szombati napon. A második helyen a péntek áll, vagyis minden ötödik pár szándékozik ezen a napon beállni abba az áhított sorba. Az 5,5%-os vasárnap a harmadik helyen kullog. Ám amióta ezeket a statisztikákat összeállították, a hétköznap kötött házasságok száma megemelkedett.

– Ez határozottan trend manapság – állítja Arabell Dupont, a Brides magazin szerkesztője. – A fő ok a költségekben keresendő, hiszen a hétköznap kötött házasságok 30%-kal kevesebbe kerülnek. Azok például, akik ebben a hónapban a Brides-ban szerepelnek, átlagosan £24,669-ot költöttek az esküvőre, ezért aztán könnyű elképzelni, hogy miért keresik az emberek az olcsóbb megoldásokat. Mivel csak 52 hétvége van egy évben, és nagyok az elvárások, a párok inkább a korábban népszerűtlen hétfőt és keddet választják, így biztosítva, hogy az általuk kiválasztott helyszínen kössenek házasságot. Ezzel akár a legforgalmasabb időszakban is 40%-ot spórolhatnak.


Hétköznap olcsóbb az egybekelés
 

– Az évente 40 esküvőt lebonyolító skóciai Guthrie kastélyban is feltünően megnövekedett a hétköznap tartott esküvők száma – mondja Maeghan Cuthill, esküvőszervező. Ennek az az oka, hogy a hétvégéket már egy, vagy akár több évre előre lefoglalják, tehát, ha valaki rövid időn belül szeretne házasodni, annak a hétköznapot kell választania. A másik vonzereje ennek a választásnak a 30%-os kedvezmény ezekre a napokra.

Ezekben a pénzügyi-megszorításokkal terhes időkben sok átlagos megtakarítással rendelkező ember szeretne spórolni az esküvőjén. A Travelodge közlése szerint növekedett az esküvői vendégek száma a £29-os, olcsó szobáikban. – Az esküvők annyira drágák lettek, hogy az emberek ott spórolnak, ahol tudnak – mondja a szóvivő.


A baptista megoldás

2009-ben a Holiday Inn £999-ért ajánlott „esküvői csomagot” a pároknak, mely magában foglalta a polgári esküvőt, egy dj-t, szobákat és svédasztalos étkezést 100 főig. A leeds-i baptista David Newton tiszteletes ennél tovább ment. Statisztikákat idéz, miszerint a felekezeti tagok 75%-a szeretne házasságot kötni. Azért aggódik, mert sokuknak nincsen lehetősége az esküvő magas költségeit megfizetni.Newton készített egy weboldalt hundredpoundwedding.com néven, hogy megmutassa, hogyan lehet olcsón házasodni. A baptista egyház £67-ot számol fel a házassági papírokért, és azt állítja, hogy további £33-ból egy tisztességes kis esküvőt lehet szervezni.


Emberbarát megoldást kínál az egyház

– Egy pár összegyüjtötte a pontokat a Tesco-kártyáján, és ott vásárolták meg a jegygyűrűket. – mondja Newton tiszteletes. Mások kölcsönkérték a ruhákat, barátok gondoskodtak az étkeztetésről, és voltak, akik egyszerűen csak megkérték az embereket, hogy fizessék a saját vacsorájukat ahelyett, hogy ajándékokat vennének.

A Church of England egy másik költségcsökkentő irányzatot is támogat. A házasulandók kis, ugyanakkor növekvő csoportja választja azt a lehetőséget, hogy a lagzi a házasságkötés után a templom mögötti kertben kerüljön megrendezésre. – Ez nagyon jól működik azoknak, akik ezt a lehetőséget választják. – mondja Gillian Oliver, az esküvő projekt vezetője. – Ettől gazdaságosabbá válik a ceremónia, főleg azoknak a pároknak, akik azáltal, hogy templomban kötnek házasságot, kimaradnak a polgári esküvőkön ajánlott 'csomagokból'.

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.