Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-15 18:30:00

Minden harmadik fiatalt érint a probléma

Kilencnaponta jönnek ki új drogok – mit ér a tiltás?

Új módon kívánja szabályozni a kormányzat a drogok tiltását, mert a titkos laboratóriumok kilenc naponta hoznak ki új szereket. Ezt a régi szabályozás nem tudja követni.

Az új drogstratégia kapcsán Téglássy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője megerősítette Rétvári Bencének, az igazságügyi tárca államtitkárának a közlését, miszerint hatóanyag alapján kívánják szabályozni a kábítószerek tiltását.

A főosztályvezető annyi pontosítást tett, hogy a tervekben szereplő úgynevezett generikus szabályozás azt jelenti: egy meghatározott törzsképletet tennének listára, és amely anyagok ebből leszármaztathatók, azok mind tilalom alá kerülnének. „Ezzel szeretnénk elejét venni annak, hogy egy pici atom ide-oda helyezgetésével, egy kis módosítással kvázi új szereket kreáljanak” – mondta hétfőn a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Téglássy Kristóf. A főosztályvezető ezzel kapcsolatban csütörtökön, a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón pedig úgy fogalmazott, hogy az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket.


Negyvenkét új szer egy év alatt


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársa elmondta, az elmúlt egy évben negyvenkét új szer került a korábbiak apróbb módosítása révén a piacra. Ez azt jelenti, hogy az egyébként nem Európában működő droglaboratóriumok kilencnaponta hoznak ki valamilyen új szert. Ez olyan elképesztő ütem, amit a régi törvényi szabályozással nem lehet követni, ezért kell újat állítani a helyére – nyilatkozta Téglássy Kristóf.

A kábítószer-fogyasztással kapcsolatos 2010-es országképből kiderült, hogy már minden harmadik középiskolás kipróbálta a drogot, és átrendeződés van a kábítószer-fogyasztás piacán. A heroin visszaszorult, az úgynevezett partidrogok viszont erőteljesen előtérbe léptek a fiatalok körében. Ez utóbbiakat is vissza akarja szorítani a tervezett szabályozás, amely különös figyelmet szentel a kisebb módosításokkal nyert új kábítószerek elleni fellépésnek.

Téglássy Kristóf megerősítette, az alkalmi fogyasztókat nem akarják kriminalizálni, tehát nem lesznek tele a börtönök megtévedt kamaszokkal. Az azonban biztos, hogy gátat kell vetni a terjesztésnek, mert például manapság interneten nagyon könnyű hozzáférni különböző kábítószerekhez. Másrészt az is cél, hogy megelőző programok által kikerüljön egy olyan fiatal korosztály, amely már nem nyúl drogokhoz. „Tehát ne is kerülhessenek a fiatalok olyan helyzetbe, hogy brahiból vagy a baráti társaság nyomására alkalmi fogyasztókká váljanak” – mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője.
 

-mi-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Újabb súlyos baleset a drog miatt
  • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
  • Egyre többen füveznek a katolikus országban
  • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
  • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
  • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
  • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
  • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
  • A drog helyére beül a Szentlélek?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.