Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-24 22:07:00

Önkéntességgel lehet legtöbbet segíteni

Karácsonyi magány: komoly veszélyben az idősek

Az ausztrál dr. Peter Forster pszichológusprofesszor szerint egy jó ügy érdekében végzett önkéntesség nagyszerű módja annak, hogy a karácsony egyedül töltők elejét vegyék a depressziónak.

Míg a karácsonyi időszak hagyományosan a családok és nagy társaságok közös találkozóinak, örvendezésének ideje, vezető pszichológusok is megerősítik: a nyugati világban egyre nagyobb az ünnepeket egyedül töltők száma, akiket így különösképp fenyegetnek a magányból fakadó lelki betegségek is. Nem véletlen, hogy az öngyilkosságok száma mindig ez idő tájt a legmagasabb…

Az ausztrál dr. Peter Forster pszichológusprofesszor szerint, akik egyedül vágnak neki az ünnepeknek, fontos, hogy minél gyorsabban cselekedjenek, ha szeretnék elkerülni a depresszió veszélyét. A kutató szerint a legnagyobb veszélynek a magányos, időskorúak vannak kitéve. Felmérések igazolják, hogy a karácsonyi időszakban az év többi etapjához viszonyítva jóval többen halnak meg azok, akik egyedül és elhagyatottan élnek.


Veszélyben az egyedülálló idősek

A veszély azonban nem csak az egyedül maradt időseket, hanem azokat a formálisan stabil kapcsolatban élőket is súlyosan fenyegeti ilyenkor, akiknek a párja vagy közvetlen rokonsága éppen az ünnepekre kényszerül távollétre. Ilyenek a fegyveres testületeknél, vagy bányákban dolgozók, orvosok feleségei, élettársai – állítja a professzor. Ám aki ilyen élethelyzetbe kerül, ne essen kétségbe, számos intézkedéssel oldható a társadalmi elszigeteltség.

„A közös ünneplésre kiváló lehetőség nyílik önkéntes vagy helyi jótékonysági egyesületek, esetleg sportkörök tagjaként. Az önkéntes tevékenység egyben bekapcsol minden résztvevőt a szélesebb közösségi életbe, mások segítése pedig erőt ad a közösségi értékek egyéni szintű meggyökereződéséhez is” – állítja.

A közös ünneplést nem nélkülözők is ily módon segíthetnek az elszigetelődő embertársainknak az ünnepek során. Forster szerint ilyenkor szánjunk időt a környezetünkben egyedül élő, idős emberekre, ajánljuk fel segítségünket a bevásárlásban, vonjuk be az ajándékok csomagolásába, vagy egyszerűen csak lássuk vendégül egy csésze teára – lehet, hogy életet ment egy-egy ilyen gesztus – állítja a professzor.

Az ily módon kialakuló személyes kapcsolatok lehetővé teszik az esetleg súlyos, orvosi kezelésre szoruló lelki betegségek felfedezését is – ilyen esetben természetesen azonnal szóljunk szakembernek, javasolja a professzor, aki szerint végül is az önkéntesség és a jótékonykodás a legjobb ellenszere a karácsonyi magányból fakadó depressziónak.

 

-mi-
(Forrás: ext.cdu.edu.au)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Karácsony
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Ma három csodát ünneplünk
  • Gyermekgyilkosságok: mészáros volt-e Heródes?
  • Keresztények, de elutasítják a karácsonyt
  • De ki az a Larvandad, a Gusnászf és a Hormizd?
  • Most akkor magyar a bejgli, vagy nem?
  • Egy progresszív vasutas elképesztő fotói
  • Karácsonyt nem csak keresztényeknek
  • Kálvin: mi az igazi ajándék?
  • A dal, ami nélkül nincs karácsony

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.