Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-22 08:00:00

Menjünk az Északi-sarkra, ha fojtogat a szmog?

Itt a lista: a 10 legtisztább levegőjű hely a világon

A borús napokba némi színt hozva összegyűjtöttük a világ 10 legtisztább levegőjű úti célját, melyek a jó környezeti feltételek mellett izgalmas programokat kínálnak.

2005 végén holland tudósok elkészítették Európa légszennyezettségi térképét, melyen látható, hogy melyek a jobban és melyek a kevésbé szennyezet területek. A Gore pedig elkészítette a világ légszennyezettségi térképét, melyen a 100 ezer fő feletti lakosú városok szennyezettségét jelölték. Ezek alapján, illetve egyéb adatok alapján állítottuk össze a legkevésbé szennyezett helyek Top 10-es listáját.

Magyar toplistás – Top 10.

A legtisztább levegőjű helyek sorában hazai viszonylatban kihagyhatatlan Noszvaj. A település Egertől alig 10 kilométerre fekszik, az aktív turisták kedvelt úti célja. A terület a madármegfigyelők paradicsoma, a világ minden pontjáról érkeznek távcsövekkel felszerelt megfigyelők, ezért kiemelten fontos a környezet megóvása. Szintén sokan választják Noszvajt az íjászat szerelmesei közül. A turizmus itt elterjedt formái mind igénylik és megóvják a levegő tisztaságát. Természetesen magyar viszonylatban fontos megemlíteni az Aggteleki cseppkőbarlangot is, ahol szintén rendkívül jó a levegő, és környéke számos kirándulási lehetőséget nyújt.

Szumátra – Top 9.

Szumátra a világ hatodik legnagyobb szigete, területén több mint tíz Nemzeti Park fekszik. A helyiek kedvesek, a partoknál jól lehet búvárkodni. Szumátra Indonézia kincsesbányája, a sziget nyugati oldalán magas hegyek fekszenek, ahol izgalmas kalandokban lehet részünk. A szigeten általában 30 fok körül van a hőmérséklet, de a 3000 méter feletti területeken akár fagyhat is.

Sajnos, Szumátra dzsungeleinek jelentős részét mára kivágták, de néhány érdekes és viszonylag érintetlen terület azért még akad (ilyen az északi Gunung Leuser és a sziget közepén található Kerinci Seblat Nemzeti Park). Ezeken a helyeken még mindig található orangután, szumátrai orrszarvú és szumátrai tigris, és itt nyílik az egy méter körüli átmérőjével és 9 kilogrammos súlyával a világ legnagyobb virága, a Rafflesia arnoldii.

Ha tiszta levegőjű desztinációt keresünk, a nemzeti parkokban fellelhető erdőket, még megmaradt területeket válasszuk, mert az erdőirtás következtében a tőzeglápok által kibocsátott széndioxidot nem nyelik el a fák.

Karib-térség – Top 8.

Az Atlanti-óceánon Észak- és Dél-Amerika között húzódó szigetvilág számos trópusi szigetből áll, ahol az idő az év szinte minden napján gyönyörű, leszámítva a nyár végi hurrikánszezont. A turisták kedvelt célpontja a térség, Európából a legtöbben a hajós körutazásokat választják. Mivel a szigetek GDP-jének nagy részét a turizmus adja, és a szigetek között az óceánon tiszta a levegő, kedvező úti cél lehet. A hagyományos kultúrák bemutatása, a szigetek növény- és állatvilágának felfedezése nem jelent túlságos légszennyezést és a helyiek megélhetésének kulcsa a környezet megóvása.

A Karib-térség álomszép szigetvilága (Forrás)

Svájci Alpok – Top 7.

Svájc ugyan nem a legkevésbé szennyezett európai ország, de az Alpokban a levegő minősége rendkívül jó, és az ottani túrák mindenképpen jótékonyan hatnak a tüdőnkben lerakódott szmogra. A légszennyezettség mértékére az is jótékonyan hat, hogy a svájci közlekedés alapja a vasút. A 2008-as statisztikák szerint egy átlag svájci évente 42-szer utazik vonaton, ami rekordnak számít Európában. A hegycsúcsokra, gyalog, vasúton vagy sok esetben kötélpályán is feljuthatunk, mint például a Pilátus-csúcsra.

Svájc középső részén emelkednek a Berni-Alpok vonulatai. A táj rendkívül változatos, a hatalmas hegyeket szűk, mély völgyek szabdalják, láthatunk havas hegycsúcsokat, hatalmas vízeséseket. Az ország déli határán emelkedő, örök hóval borított négyezres hegycsúcsok semmihez sem hasonlító látványa, a híres, piramis alakú Matterhornnal mind-mind az alpesi ország összetéveszthetetlen jelképe.

Az Alpokat átszelő viaduktok látványa pazar (Forrás)

Kirgizisztán – Top 6.

A közép-ázsiai Kirgizisztán 7000 méter feletti hegyeivel, mélykék tavaival, friss levegőjével és hatalmas pusztáival felejthetetlen élményt nyújt a nagyvároshoz szokott turistáknak, nem véletlen, hogy Ázsia Svájcának is nevezik. A selyemút mentén megismerhetjük a nomádok életét, és a tiszta levegőben kirándulva feltölthetjük szervezetünket energiával. A lankás legelők és a havas hegycsúcsok nyújtotta változatos kalandok egyre népszerűbbek a turisták körében, de a tömegturizmus még nem hódította meg.

A nomádok hagyományos életét is megfigyelhetjük Kirgizisztánban (Forrás)

Izland – Top 5.

Izland a kirándulni vágyók paradicsoma. Az ország területe körülbelül akkora, mint hazánké, lakossága azonban még Miskolcénál is kevesebb. Kiemelkedő kincse a termálvíz, amit nem csak a hagyományos turisztikai célokra használnak fel, hanem ezzel a geotermikus energiával fűtenek, és a villamos energiát is ebből nyerik, ami rendkívül környezetbarát megoldás. Mivel vulkáni sziget, ezért a légszennyezettség gyorsan változik, mint ahogy azt néhány éve tapasztalhattuk, Európa légiközlekedését is képes megbénítani. Területén négy Nemzeti Park található, ahol jól megfigyelhető sajátos állat- és növényvilága. Izland különleges turisztikai kínálata a bálnafigyelés, hiszen partvidéke rendkívül gazdag cetfélékben.

Izland levegője rendkívül tiszta (Forrás)

Svédország – Top 4.

Az alacsony népsűrűségű Svédország nyugalmáról, óriási erdőiről, hegyes vadonjairól ismert. Az ország sokat fordít a környezetvédelemre, öko-adókkal ösztönzik a vállalatokat zöld technológiák kifejlesztésére. Svédországban fontos közlekedési eszköz a vonat, a vasúthálózatuk rendkívül fejlett, környezetbarát. A göteborgi Ekocentrumban megtekinthetjük a „zöld” kiállítást, ahol különböző környezetvédelmi megoldásokat mutatnak be, például a műholdas taxirendelési rendszer működését, ami automatikusan a legközelebbi autót küldi a címre, ezzel megspórolva a felesleges üzemanyag-kibocsátást.

Svédország kristálytiszta vizén tükröződnek a csónakok (Forrás)

Gran Canaria – Top 3.

Gran Canaria a Kanári-szigetek névadó tagja. Gran Canaria híres a jó levegőjéről, egyes beszámolók szerint itt van a legtöbb tiszta levegőjű nap Európában. Természeti szépségei hihetetlen változatosságúak, gyönyörű tengerparttal, hegyekkel, kanyonokkal, sivataggal és trópusi erdőkkel is rendelkezik. A turisztikai programok kínálata rendkívül színes, így a pihenéstől a kalandturizmusig, mindent kínál.


Gran Canaria nem csak a tengerpartjáról híres, állat- és növényvilága is lenyűgöző (Forrás)

Himalája – Top 2.

Bolygónk legmagasabban fekvő védett területe a Sagarmatha Nemzeti Park Nepál északkeleti részén. A világ legmagasabb pontját is magában foglaló terület számos növény és állatfajnak ad otthont. A park levegője rendkívül tiszta és a Himalája sói által gyógyító erejű. Tudományos kísérletek igazolják, hogy nő a koncentrációs képesség és megszűnnek az alvászavarok.

Északi-sark – Top 1.

Az Északi-sark levegője tiszta, mentes az ipar által kibocsátott szennyezőanyagoktól, hiszen a föld ipari központjaitól távol fekszik. Megközelítése ezért nem egyszerű, de a hajós utazásokat kedvelőknek színes programot kínál az egészséges környezetben. Például Helsinkiből indul egy 15 napos út egy atomjégtörő fedélzetén. A programok rendkívül változatosak, a helikopteres megfigyeléstől a partra szállásig mind kivételes és izgalmas. A Ferenc József-föld szigetvilága 190 szigetből áll, ahol többek között rozmárok és jegesmedvék élnek.

Az Északi-sark lakói (Forrás)

 

Kotulics Mónika

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.