Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-14 19:30:00

A nyugdíjasok is lehetnek a társadalom aktív szereplői

Internetező idősek: kattints rá, Nagyi!

Magyarországon hárommillió nyugdíjas él. Az idősek visszavonulásuk után sokszor céltalannak érzik életüket. A Kattints rá, Nagyi! elnevezésű program élethosszig tartó tanulásra és az aktív önkéntességre buzdít.

Kattints rá, Nagyi! címmel az aktív időskorért széles társadalmi bázist megmozgató program indult, aminek a célja, hogy gyakorlatias módszerekkel segítsen áttekinteni az idősek felhalmozott tudását és tapasztalatait, és az informatika legújabb vívmányaival lehetőségeket kínáljon a tanulásra és az aktív szerepvállalásra a közösség életében.


Mert szükség van rájuk

„Az első lépés: igyekszünk megerősíteni a résztvevőket abban, hogy értékesek, és a munka világából való visszavonulásuk után is be tudnak kapcsolódni az aktív közösségi életbe” – fogalmazott a mindennapi.hu-nak Kiss Gábor, a program egyik munkatársa. A program előnye, hogy segítségével sikerülhet elkerülni az idősek magányosságérzését, az öregkori depressziót, sőt így megelőzhetők a tétlenség miatt korábban jelentkező betegségek is.

Megtudtuk: a program nemcsak az aktív társadalomba integrálja újra az onnan kiszakadó öregeket, hanem a nyugdíjasévekre való felkészülésben is segíthet. A nyugdíjazással sokszor együtt járó törés feldolgozásához ugyanis olyan szakemberek segítségére van szükség, akik segítenek kitalálni, ki mit tud csinálni, hová csatlakozhat, hol érezheti, hogy hasznos tagja tud maradni a társadalomnak.


Külföldön is sikeres

A projekt hat európai országban − Ausztriában, Finnországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon − nemzetközi együttműködéssel fut. Magyarország még a folyamat elején tart, Finnországban viszont már bejáratottan működik a rendszer, ott rengeteg idős ember veszi igénybe a helyi felnőttképző intézmények szolgáltatásait.

A csatlakozó szeniorok néhány napos műhelymunkában vesznek részt, ahol egyénre szabva feltérképezik a képességeiket, és segítenek ráébreszteni őket erősségeikre. „A műhelymunka segítségével számba vettük az életünk során felhalmozott tudást és tapasztalatot. Akik kezdetben úgy gondolták, nincs mit felmutatniuk, azok is rájöttek, hogy igenis van tudás a tarsolyukban. A képzés segített tudatosítani a képességeinket” − mondta az egyik résztvevő. „Konkrét terveket szőhettem arról, mit tudok megvalósítani a jövőmben, ez a terv pedig segít eligazodni a későbbiekben, és már azt is tudjuk, kihez fordulhatunk” – fogalmazott egy másik résztvevő. 


Nyelvet tanulhatnak, on-line vásárolhatnak

A Budapesti Művelődési Központban (BMK) is igyekeznek népszerűsíteni az önkéntességet: a képességek felmérése után szakemberek segítenek megtalálni az idősek hasznos munkára való lehetőségeit. Már visszavonult, de még mindig lelkes nyelvtanárok rendszeresen tartanak nyelvtanfolyamokat a szenioroknak, de diploma előtt álló fiatal tanárok is kaphatnak olyan gyakorlási lehetőséget, ami így mindkét félnek hasznos. A lelkesedés nagy, a tanfolyam elindulása után nem sokkal a szeniorok nyelvklubot is alakítottak, ami felügyelet és szervezett képzés nélkül működik, megteremtve a rendszeres közösségi élet lehetőségét a többnyire már egyedülálló embereknek.
 

 

Sz. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.