Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-16 20:30:00

„Csak a szegények által teljes a társadalom”

Így karácsonyoztak a hajléktalanok a luxushotelben

Mintegy 700 ember vett részt a hajléktalanok karácsonyán a zürichi Marriott Hotelben. Az ünnepség már évek óta kimagasló eseménynek számít a szegények körében az adventi időszakban.

A terem telis-tele, kellemes a hangulat az ötcsillagos hotel konferenciatermében. Vendégek egyensúlyoznak friss finomságokkal megrakott tányérral az asztalokhoz. A háttérben egy együttes zenél és a hajléktalan színház társulata is hamarosan fellép. A hatalmas ablaksor előtt két pompásan feldíszített karácsonyfa áll. Körülbelül 700 vendég – hajléktalanok, drogfüggők, elszegényedett és elmagányosodott emberek – nagyon jól szórakoznak e vasárnap délután, és nem csak azért mert egy sztár komikus nevetteti őket.


A szeretet nevében

Az esemény csúcspontja kétségkívül a hideg és meleg ételekkel teli büfé: a személyzet műanyag tartókkal készült, hogy a rászorulók magukkal vihessék az ötcsillagos maradékot – semmit nem dobnak ki. Erst Sieber lelkész (84 éves) már nyolcadik alkalommal szervezi meg a karácsonyi ünnepséget a hajléktalanok és a nélkülözők számára. A fedél nélküliek élvezik a luxushotel költségeire szervezett ellátást. „Svájc egész területéről, de néha még külföldről is érkeznek a szükséget szenvedők” – állítja a lelkész egyik segítője.


A világosság délutánja.
Fotó innen

„Csodálatos itt a hangulat, nagyon jól szórakozom” – mondja az egyik látogató, aki már 2004 óta jár el a nagy eseményre, és minden évben lelkesen várja az újdonságokat. Günter másodszor van itt, barátjával méhviaszgyertyákat árulnak. „A gyertyák fénye majd akkor is világosságot visz életünkbe, amikor vége ennek a délutánnak” – mondja, és elégedetten pillant a rögtönzött eladópultra.

René tolószékben ül, nehezére esik a beszéd. De hogy jól érzi magát, azt szemei elárulják: ragyognak, mint a gyermekszemek. Aisha két kis csemetéjével a terem szélén ül, és félénken nézi a színpadot, ahol Ernst Sieber lelkész éppen a betlehemi történetet meséli, majd megkéri a résztvevőket, hogy közösen énekeljék el a „Csendes éjt”. Az asszony nem énekel, alig beszél németül, muszlim nő. A hajléktalanok karácsonyi ünnepsége azonban neki is nagyon tetszik, „itt olyan békések az emberek” – mondja.

„Ha vendégséget rendezel, szegényeket, nyomorékokat, sántákat, vakokat hívjál meg, és boldog leszel, mert nincs miből viszonozniuk.” Ernst Sieber számára a hajléktalanok karácsonyi ünnepsége a nagy vacsora (Lk 14, 12-24) teológiai megvalósítása. „Mindenkit meghívunk, hogy jöjjön el. Érezniük kell, hogy ők is társadalmunk részei”, mivel „a szegények, az elnyomottak és a hajléktalanok teszik teljessé és emberivé társadalmunkat”. Ez az ünnepség Jézus tanítása szerinti ünnepi lakoma. „Teret teremtünk, hogy a szeretetet mindenkivel megoszthassuk” – mondja a lelkipásztor.

A Marriott Hotel vezetői és dolgozói számára ez a nyolcadik alkalom, hogy megrendezik és finanszírozzák a rendezvényt. „A Hajléktalanok Karácsonyi Ünnepsége az évek során az advent állandó alkotórészévé vált hotelünkben. A kezdeményezést azért valósítjuk meg, mert elkötelezettek vagyunk a szociálisan rászorulók segítésében”, mondja Anna Wiman, a ház marketing igazgatónője. A hotel 60 munkatársa szívesen vállal szolgálatot ezen a különleges vasárnap délutánon. A Marriott alkalmazottai mellett Ernst lelkész 20 önkéntese gondoskodik arról, hogy a minden vendég jól érezze magát.

 

– bcs (forrás: jesus.ch)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.