Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-16 15:25:00

A fizika törvényei vagy a csoda segít a kritikus pillanatokban?

Hogyan kapjunk el egy zuhanó gyermeket?

Világszerte címlapsztori lett a tíz emeletet zuhanó kisgyermekből, aki egy járókelőre zuhanva élte túl a balesetet. De mi a legjobb módja annak, hogy elkapjunk egy zuhanó gyermeket?

A két és fél éves kislány, Niu Niu híressé vált hazájában, Kínában, miután túlélt tíz emeletnyi zuhanást. Életét az arra járó 31 éves kínai nőnek, Wu Jupingnak köszönheti, aki egy kartörést szenvedett, amikor elkapta kis Niu Niu-t. A kisgyermek a zuhanást követően tíz napig kómában volt, de túlélte az esést.


A kis túlélők

Az ilyen események meglehetősen ritkaságszámba mennek, évente egy–két alkalommal fordulnak elő. A fizikusok szerint a sérülés minimalizásának érdekében az elkapás közben a legfontosabb a becsapódás energiájának minimalizálása.

Áprilisban Helen Beard, egy 44 éves nő mentette meg egy 16 hónapos kislány életét Floridában. A nő elmondása szerint a medence mellett állt, amikor látta, hogy a baba zuhanni kezdett egy szálloda erkélyéről. Gondolkodás nélkül rohant, hogy elkapja a gyermeket, aki 12 méteres magasságból esett ki; sikerült is elkapnia másfél éves kislány karját. Tavaly egy 18 hónapos kisfiú járt hasonlóan Párizsban, aki hat emeletet zuhanva egy elhaladó orvost karjaiban kötött ki. Szintén tavaly egy négy éves törökországi kisfiú életét sikerült megmentenie egy boltosnak. A gyermek egy mozgólépcső tetejéről zuhant le.

Jól dokumentált tény, hogy egy-egy ilyen zuhanást nagyobb eséllyel élnek túl a gyermekek, mint a felnőttek. Ez azért is lehet, mert a gyerekek rugalmasabbak, kevésbé törékenyek a csontjaik. Egy kisebb testtömeg ugyanakkor azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel okoz károkat az őt elkapó személyben.


Mit mond a fizika?

Dr. Lisa Jardine–Wright elméleti fizikus vizsgálta a fizikai tényezőket az ilyen helyzetekben. Elmondása szerint másodpercek kérdése, hogy az emberek viszonylag nagy távolságot zuhanjanak. Így a gondolkási idő is lecsökken– tette hozzá a fizikus. Hozzátette: minél nehezebb a zuhanó tárgy, annál nagyobb erőhatással van az elkapóra és magára az objektumra nézve.


Csodával határos módon élik túl a gyermekek. Fotó innen

A fizikus egy példával illusztrálta az eseményt: nem mindegy hogy egy bowling golyó (amely egy baba súlyának felel meg) vagy egy alma zuhan az emberre. Az előző pusztító hatással bírhat, míg az alma alig okoz károkat. Ugyanakkor az erő is nagyobb, ha tíz emeletről esik, mint ha csak a harmadik szintről pottyanna le. Wright elmondta: bármivel is ütközik egy tárgy, legyen az egy téglafal, egy matrac, egy autó vagy egy emberrel, az ütközés energiája idővel átvihető, és csökkenhet a becsapódás hatása is. A fizikus a zuhanó gyermek példáját alapul véve azt a labdarúgáshoz tudná leginkább hasonlítani, ahol a kapusok a labda elkapásánál nem állnak mereven, hanem gyakran úgy esnek, hogy elkapják a labdát. Így magyarázhatóak a csodás túlélések is: ha a megmentők a baba zuhanásának ívével együtt vetődtek, akkor csökkenhetett a becsapódás ereje. Wright szerint ilyen esetekben a beton helyett a fűre vagy földre kell esni az elkapott tárggyal együtt.

Helen Beard egyébként díjat is kapott bátorságáért Orange County vezetőitől. A nő elmondta, hogy nem volt különösebb technikája, csak az adrenalin és ösztönei dolgoztak benne, amikor meglátta zuhanni a 16 hónapos kislányt. Hozzátette: minden olyan gyorsan történt, fel sem fogta abban a pillanatban, hogy milyen mozdulatokat tett a gyermek megmentésének érdekében.

 

– mi, BBC –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.