Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-12 13:30:00

Költséghatékonyabban állíthatják elő a függőség elleni gyógyszert

Forradalmi felfedezés merő véletlenségből

Egy éjszakába nyúló kísérlet után egy kutató véletlenül elöl hagyott egy rozsdamentes acélból készült spatulát, melynek köszönhetően felfedezték egy függőség elleni gyógyszer új, környezetbarát előállítási módját.

Alexander Fleminghez hasonlóan – aki szintén teljesen véletlenül fedezte fel a penicillint egy petri-csészében, amely a szabadsága alatt megfertőződött – az ausztráliai Monash Gyógyszerészettudományi Intézet (MIPS) vegyészei merő véletlenségből egy forradalmi felfedezést tettek, melynek köszönhetően optimalizálni tudták az alkohol- és heroinfüggőség kezelésre használt, opiátokból származtatott gyógyszerek előállítását.


Véletlen és váratlan

Peter Scammels professzor, az ARC Szabad Gyök Kémiai és Biotechnológiai Központ által finanszírozott kutatás vezetője elmondta: az új felfedezés azt jelentheti, hogy a függőség elleni gyógyszert sokkal költséghatékonyabban tudják előállítani a gyógyszergyárak a mintegy 46 ezer ausztrál, drogfüggőséggel kezelt beteg számára.

– Ez egy teljesen véletlen és váratlan felfedezés volt. Az egyik éjszaka a kutatócsoport valamelyik tagja nem tette helyére, hanem egy üvegben hagyta a rozsdamentes acélból készült spatuláját. Másnap reggelre az eszköz felületén nagy mennyiségben termelődött a kívánt anyag – tette hozzá Scammels professzor.

A gyakran használt függőség elleni gyógyszereket, mint a buprenorfint, vagy a naltrexont számos lépésben, szintetikus úton állítják elő, amely azt is jelenti, hogy az előállítás költségei meglehetősen magasak. Az új felfedezésnek köszönhetően a MIPS kutatói optimalizálni tudták ezt a problematikus előállítási folyamatot. A kutatócsoport már szabadalmaztatta is az új eljárást.

A kutatás részleteit a közelmúltban publikálták az Organic Biomolecular Chemistry című tudományos szakfolyóiratban.

 

mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.