Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-12-11 13:30:00

Daganatos megbetegedéseket küszöbölne ki a gyógyszer

Fogamzásgátlókat íratnának fel az apácáknak

Ausztrál tudósok szerint a katolikus egyháznak egészségügyi okokból kifolyólag engedélyeznie kellene apácáinak a fogamzásgátló tabletták szedését.

Gyermektelenségük miatt ugyanis a katolikus nővérek fokozottan ki vannak téve a mell-, petefészek- és méhnyakrák veszélyének. Dr. Kara Britt, a melbourne-i Monash Egyetem és Roger Short professzor, a Melbourne-i Egyetem kutatói a világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapjában, a The Lancet-ban megjelent közös tanulmányukban azt állítják, hogy az antibébi bevétele ráadásul nem is ütközne a regulákba. Mert bár VI. Pál pápa a „Humane Vitae” enciklikájában már 1986-ban elítélte a fogamzásgátlás minden formáját, a tanulmány szerzői úgy látják, a katolikus egyház egy kizárólag a rák megelőzése érdekében szedett gyógyszert pusztán fogamzásgátló „mellékhatása” miatt nem ítélne a regulával ellenesnek. A Vatikán eddig hivatalosan nem reagált a felvetésre.


Védelmező hatás

Még a huszadik század első felében zajlott az a kísérlet az Egyesült Államokban, melynek keretében egy orvosi csoport nem kevesebb mint 32 ezer apáca egészségi állapotát kísérte figyelemmel évtizedeken keresztül. A halálozási adatok összesítése alapján a kutatók megállapították, hogy az apácák esetében sokkal magasabb a mell-, petefészek- és méhnyakrák előfordulási aránya, mint a többi nőnél. 1970-ben pedig már azt is bebizonyították, hogy a rákos eredetű halálozások magas arányát a gyermekvállalás hiánya magyarázza.

A gyermektelenség azért számít kockázati tényezőnek, mert a terhességekkel és a szoptatós korszakokkal a nő által megélt ovulációs ciklusok száma lecsökken. Márpedig a kutatások szerint minél több az ovulációs ciklus egy nő életében, annál nagyobb az esélye a rák kialakulásának, és hasonló kockázattal kell szembenéznie azoknak a nőknek is, akik nagyon fiatalon kezdtek el menstruálni, és későn jelentkezett náluk a klimax.

Szintén bizonyított orvosi tény, hogy a szájon át bevehető fogamzásgátlók védelmező mellékhatással bírnak, a felmérések szerint azoknak a nőknek, akik szedtek fogamzásgátlót, 12 százalékkal alacsonyabb a halálozási rátája, mint azoknak, akik soha nem használtak. Ez az adat még önmagában nem lenne meggyőző, az már ellenben igen, hogy a fogamzásgátlók 50-60 százalékkal csökkentik a petefészek- és méhnyakrák előfordulását, a preventív hatás ráadásul akár húsz évig is tarthat. Persze a fogamzásgátlóknak is megvan a maguk hátránya, ugyanis növelik az erekben a vérrög kialakulásának kockázatát.

 

Az Eleai Vendég (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.