Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-19 12:20:00

Nem sikerült kitiltani a cukros üdítőket az iskolákból

Fittyet hánynak az amerikaiak az egészségre?

Nem csökkent a gyerekek napi cukros üdítőital fogyasztása az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy ezek árusítása sok amerikai iskola büféjében vagy italautomatáiban tilos - derítette ki egy vizsgálat.

Az utolsó 25 évben az amerikai gyerekek kalóriafogyasztása nagyrészt a sok cukrot tartalmazó, szénsavas üdítőitalokból adódik, ezt a választékot csak tovább bővítették a sportitalok és az ugyancsak cukrozott gyümölcslevek is. Az egészségügyi hatóságok azt javasolták, hogy tegyék lehetetlenné minden iskolában minden ilyen folyadék hozzáférhetőségét, de sok helyen csak a hagyományos üdítőket tiltották ki az automatákból, a sportitalok és a gyümölcslevek maradhattak.


Nincs különbség

Daniel R. Taber és munkatársai azt vizsgálta, hogy milyen mértékben korlátozta az amerikai tizenévesek cukros italfogyasztását az intézkedés, és volt-e mérhető különbség a kalóriabevitelben ott, ahol az árusítás megszüntetése minden lére vonatkozott, vagy csak a hagyományos szénsavas üdítőkre.

A kutatók 40 állam iskoláiban 6900 tizenéves italfogyasztási szokásait kérdezték meg 2004 tavaszán, majd 2007-ben, amikor már 14 évesek voltak. A kérdőíven szerepelt, hogy iskolájukban milyen italféle kapható, mennyit vesznek belőle, illetve az egész hétre vonatkozó üdítőfogyasztás mértéke.


Hová vezet az egészségtelen életmód? Fotó innen

Kiderült, hogy a gyerekek üdítőital fogyasztása gyakorlatilag azonos volt ott, ahol csak a szénsavas üdítők eladását tiltották, és azokban az iskolákban, ahol az ilyen italokat szabadon vehették: 66-67 százalék. Arra a kérdésre, hogy az utolsó héten legalább egyszer ivott-e ilyesféle folyadékot, 85 százalék válaszolt igennel. A tizenévesek 26-33 százaléka naponta fogyasztott cukros üdítőitalt.

Taber és munkatársainak tanulmányát az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine közölte. „Azok az államok, amelyek csupán a szénsavas cukrozott üdítőitalokat tiltják, de megengedik az egyéb, ugyancsak hozzáadott kalóriát tartalmazó édesítőkkel készült leveket, nem csökkentik jobban a tizenévesek ilyen jellegű, kedvezőtlen folyadékfogyasztását, mint azok az iskolák, ahol semmiféle ilyen intézkedéssel nem kísérleteznek” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.