Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-30 14:13:00

A magyar természetvédők is felháborodtak

Féktelen farkasirtás Szlovákiában

Magyar természetvédők panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy vizsgálják felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát, mert e nélkül veszélybe kerülhet a szlovák és a környező országokban élő farkaspopuláció.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezete a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, hogy Szlovákia nemzeti jogszabályai és azok alkalmazása feleljenek meg a közösségi jognak. Bár a természetvédelmi beavatkozások jóvoltából a farkaspopuláció a kelet-közép-európai régióban folyamatosan növekszik, még mindig nagyon alacsony az ökológiai szempontból kívánatoshoz képest, ezért hathatós intézkedésekre lenne szükség a populáció növeléséhez és stabilizálásához.


Hozzánk is átjárnak

Magyarországon az utóbbi években csak néhány alkalommal fordult meg farkas, de jelenleg szerencsére érezhető a növekvő tendencia. A szlovák állomány továbbra is sebezhető, vagyis még a közepes mértékű vadászat is komoly veszélyeztetést jelenthet, főleg ha más kockázati tényezőkkel párosul, például az élőhelyek folyamatos szűkülésével, az emberi zavarással vagy a zsákmányállatok átmeneti megritkulásával.

Levelükben a természetvédők felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a szlovákiai farkasvadászati gyakorlat megsérti az Európai Tanács élőhelyvédelmi irányelvének több cikkét is. Az irányelv célja, hogy – a szerződésben érintett tagállamok európai területén belül –, hozzájáruljon a biológiai sokféleség biztosításához a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmével. Az irányelvnek megfelelően hozott intézkedések célja a közösségi érdekeltségű természetes élőhelyek, valamint vadon élő állat- és növényfajok kedvező védettségi helyzetének fenntartása, illetve helyreállítása.

„A farkas az Európai Tanács Élőhelyvédelmi irányelve szerint kiemelt jelentőségű fajnak minősül, amely védelméért és természetes elterjedéséért az Európai Közösség különös felelősséggel tartozik. A szlovák populáció jelenleg érvényben lévő, a populáció 51%-ára kiterjedő vadászata egyáltalán nem biztosítja a faj védelmét” – mondta Sallai Róbert Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője.


150 állatot kilövetnek

„A 2010/2011. évre a szlovák Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium 150 példány kilövésére adott engedélyt, amely egyrészt kutatási eredményekkel és tudományos adatokkal nem megfelelően alátámasztott, másrészt nem veszi figyelembe az egyéb okból bekövetkező elhullásokat, illetve figyelmen kívül hagyja az állatok elejtésére vonatkozó bejelentési rendszer hiányosságait” – tette hozzá a szakember.

A természetvédők szorgalmazzák, hogy az Élőhelyvédelmi irányelv a jövőben terjedjen ki a farkasok összes szlovákiai populációjára, ezzel biztosítva a faj megfelelő védelmét. Jelenleg a farkas (Canis lupus) szerepel a szóban forgó hivatalos mellékletben, de a szlovák populáció – többek között a lengyel, litván, lett és finn populációval együtt – kivételt képez a teljes körű védelem alól. Ameddig a határ túloldalán jóval az indokolt fölötti vadászati tevékenységet engedélyez a szlovák kormány, addig a magyarországi populáció regenerálódásának semmi esélye nincs, a hathatós természetvédelmi beavatkozások (Pl. Life program) ellenére sem.


A vadászat előtt kutatás

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadászati kvóták meghatározása előtt alaposabb kutatásokra lenne szükség, és szigorúbb intézkedéseket kellene hozni a megfelelő szaporodási időszakok biztosítása érdekében. A szervezetek szerint az Aggteleki-karszt szlovák oldalán, a nemzeti parki védettséget élvező Szlovák-karszt területén pedig a vadászat teljes tiltását kellene elrendelni.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.