Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-19 14:30:00

Óriási a kormányok felelőssége

Fejenként 1,2 dollár: ennyi kell az élethez

A szegényebb országok már fejenként napi 1,2 dollárnak megfelelő összegből olyan intézkedéseket vezethetnének be, amelyek segítségével több millió súlyos betegséget előzhetnének meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei szerint milliós nagyságrendű rákos esetet, szívbetegséget, diabéteszt és tüdőbetegséget előzhetnének meg és kezelhetnének Az ENSZ krónikus, nem fertőző betegségekről megrendezett magas szintű találkozója előestéjén (vasárnap) ismertetett tanulmányban a WHO szakemberei kijelentették, hogy a kormányok számos olcsó lépést tehetnének, hogy megelőzzék a később csak igen drágán kezelhető, az életet veszélyeztető betegségeket, amelyek romba dönthetik az egészségügyi rendszert.


Mi lesz 20 év múlva?

A WHO adatai szerint 2008-ban – az utolsó évben, amelyről globális adatok rendelkezésre állnak – 36 millió emberéletet követeltek a nem fertőző krónikus betegségek, ez az összes halálozás 63 százaléka. A halálesetek negyedét - amelyekben 60 évesnél fiatalabb emberek haltak meg – az Egészségügyi Világszervezet idő előttinek nevezi. 2030-ra a nem fertőző, krónikus betegségek miatti halálozások száma elérheti évente az 52 milliót a WHO becslése szerint. A krónikus betegségekről sokszor gondolják, hogy a gazdag világ betegségei, amelyeket a mozgásszegény életmód, a zsíros ételek, a dohányzás és az túlzott alkoholfogyasztás okoz. Az utóbbi évtizedekben azonban ezek a kockázati tényezők és betegségek egyre elterjedtebbek lettek a szegényebb országokban is. – Ezen halálozások 80 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik – hangsúlyozta Ala Alwan, a WHO krónikus betegségekért felelős igazgatója.


Mindenkinek joga van az élethez. Fotó innen

A WHO ajánlási listáján olyan intézkedések vannak, amelyek az egész lakosságot célozzák meg, például adók kivetése a dohánytermékekre és az alkoholos italokra, törvényi szabályozás a dohányfüstmentes munkahelyek és közösségi helyek érdekében, kampány az ételek sótartalmának és transzzsírtartalmának csökkentésére, valamint a megfelelő étrend és a mozgás fontosságát tudatosító programok kidolgozása.

A két napig tartó ENSZ-találkozó hétfőn kezdődik New Yorkban.

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.