Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-09-15 20:30:00

Szűrő segítségével őrködnek a kommentek és bejegyzések tisztasága felett

Elindult a kóser Facebook

Úgy tűnik, a modern kommunikációs technika megtalálja a helyét a legszigorúbb hagyományok szerint élő közösségek világában is.

A legkonzervatívabb ortodox zsidók, a hárediek számára az erényesség áll mindenekfelett. A nők hosszú ujjú blúzt, földig érő szoknyát viselnek, és eltakarják a hajukat, ha már házasok, a férfiak pedig pont úgy öltöznek, ahogy őseik évszázadokkal ezelőtt. A férfiak és a nők el vannak különítve a zsinagógában, az esküvői táncparketten, és egyes helyeken még a buszon is. A CNN idén beszámolt róla, hogy az egyik brooklyni közösségi újság odáig ment, hogy kiretusálta a nőket egy ikonikus sajtófotóról, tette ezt értékei megőrzésének nevében. A lap később elnézést kért – nem az erényességről vallott nézetei, hanem amiatt, ahogy az ügyet kezelték.


Külön a férfiak, külön a nők

Nem meglepő, hogy az online közösségi hálók – köztük a Facebook, ahol a fotók megosztása, taggelése és nézegetése az egyik legkedveltebb elfoglaltság – nem a leghívogatóbb helyek a vallás előírásaihoz szigorúan ragaszkodók számára. Egy huszonéves, autodidakta izraeli webfejlesztő, Yaakov Swisa ezen próbál változtatni. A Ynetnews angol nyelvű izraeli híroldal július végén számolt be Swisa FaceGlat nevű közösségi hálójáról, mely külön rendszerbe tereli a nőket és a férfiakat, blokkolja, a szemérmetlen hirdetéseket és képeket, és egy szűrő segítségével őrködik a kommentek és bejegyzések nyelvének tisztasága felett.

„Az istenfélő emberek, akiknek nem mindegy, hogy nevelik gyerekeiket, nem állhatják a Facebookon látható hirdetéseket és képeket – idézte a Ynetnews Swisát. – Személyesen ismerek olyanokat, akiket lelkileg megrontott, ami ott található.” A FaceGlat név a Facebook és a „glatt” szavakból áll össze, utóbbi a glatt (a legszigorúbb értelemben vett) kóser kifejezésből jön.


Szabadon, de biztonságban

Swisa szerint oldala „nem alternatív Facebook,” hanem „egy tisztább megoldás azoknak, akik ott már tagok. Ha az emberek a Tóra tanulmányozása helyett regisztrálnak és ütik el az időt, akkor a kezdeményezés megbukott, nem ér semmit. Megfogadtam, hogy ha így alakul, akkor bezárom az oldalt.”

A Le Monde riportja szerint a FaceGlat-nak jelenleg több, mint 2000 felhasználója van, és hetente mintegy 100 új fiókot hoznak létre. A lap szerint Swisa „sokat rögtönöz” újonc weboldalának alakításakor. És bár a tagokat a regisztrációkor nemük szerint elkülöníti (nők balra, férfiak jobbra), olyan szoftvert akar vásárolni, ami automatikusan megtalálja és törli azokat a fotókat, amelyek túl sok szabad testfelületet mutatnak meg. A Le Monde beszámol róla, hogy a site nyelve egyelőre angol és héber, de Swisa orosz és francia fordítást is tervez belőle. „Az ortodox zsidóknak szükségük van az internetre otthon és a munkában is – mondta Swisa a Le Monde-nak. – a weboldalam lehetővé teszi számukra, hogy szabadon, de tökéletes biztonság böngészhessenek.”


Kóser Facebook, vad terep

A kóser Facebook szülőatyja az izraeli Kfar Chabadban él. A falu a Chabad Lubavics mozgalomhoz – egy az ultra-ortodox judaizmust képviselő hászid zsidó csoporthoz – kötődik. A lubavicsiakról közismert, hogy próbálnak nyitni a szekuláris világ felé is, és régóta használják a technikát, hogy „a nagyközönségnek átadják a zsidó értékeket.” – mondja Yaacov Behrman, a Brooklynban található Chabad Lubavics Központ szóvivője. „Az internetnek, mint minden médiumnak, egyaránt vannak negatív és pozitív aspektusai – folytatja Behrman. – Egyéni döntés, hogy az ember bevezetteti-e otthonába az internetet, de a szülők kötelessége, hogy felügyeljék, mihez fér hozzá a gyerek,” és ez független attól, hogy mennyire vallásos a család.

Nemi elválasztás

A háredi vagy ultra-ortodox világ sok másik közössége viszont nem nézi jó szemmel a médiafogyasztást, beleértve a tévét, a filmeket és a szekuláris újságokat is. A közösségi média különösen vad terepnek számít – mondja Avi Shafran rabbi, a hárediek érdekképviseleti szervezete, az Agudath Israel of America szóvivője. Shafran szerint „az internet a munkában teljesen elfogadható,” de otthon csak „szigorú ellenőrzés” mellett szabad használni. „A közösségi médiánál húzódik a határvonal. Magát a médiumot próbáljuk elkerülni, mert ez olyasvalami, amit nehéz kordában tartani. Ha valaki belekeveredik, akkor hajlamos eluralni az egész életét… Mi inkább azt szeretnénk, ha az emberek találkoznának barátaikkal úgy, hogy odafordulnak hozzájuk és beszélnek velük.”

Egyelőre kérdéses, hogy a FaceGlat fel tudja-e venni a versenyt a felhasználók kegyeiért tolongó közösségi megoldásokkal. Nem tagja a lubavicsi Behrman sem, aki hangsúlyozza, hogy a site nem áll hivatalos kapcsolatban a Chabad mozgalommal. „Én a Facebookot használom” – mondja.


-mindennapi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.