Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-04-27 23:30:00

Ne csak pia, legyen spiritusz is

Éjszakai szórakozóhelyeket nyit az egyház

Az orosz éjszakai élet kedvelői lecserélhetik a vodkát és a partizást teára és olvasásra, ha az Ortodox Egyház komolyan gondolja az ötletet.

Az Orosz Ortodox Egyház „spirituális nightclubokat" nyit az éjszakai életükről is híres-hírhedt orosz nagyvárosokban. Az ortodox egyház igen nagy befolyással bír a társadalom egészére, és egyre népszerűbb minden korosztályban – így az ötlet egyáltalán nem tűnik olyan abszurdnak, mint amilyennek első hallásra látszik, vélik a téma szakértői.

„A fiataloknak meg kell adni a lehetőséget, hogy ha éjszaka kedvük van, akkor ne csak droghoz, alkoholhoz és elektronikus zenéhez jussanak, hanem beszélgethessenek komoly, akár spirituális dolgokról is, olvashassanak, és teázhassanak mellé” – mondta el a kezdeményezésről Chaplin Vszevolod püspök. A spirituális nightclubok a tervek szerint hasonló nyitvatartással üzemelnének majd, mint a klasszikus lebujok és bárok, vagyis reggel 5 óráig lehetne betérni. „A nightclubokról mindenkinek a kicsapongás és a piálás jut az eszébe, de ez mostantól reméljük, megváltozik” – tette hozzá a püspök.

Az évtizedekig hivatalos ateizmusával tüntető Szovjetunió bukása után, 1991-től az Ortodox Egyház lett a legnépszerűbb vallási szervezet Oroszországban. Több mint százmillió követővel büszkélkedhet, arról nem is beszélve, hogy az ország politikai és gazdasági elitje nyíltan támogatja őket. A kisebb egyházak és a jogvédő szervezetek folyamatosan kritizálják az ortodoxia befolyását az állami finanszírozású oktatásra és a világi életre.

Chaplin Vszevolod korábban az orosz nőszervezeteket és a feministákat haragította magára, miután kijelentette, hogy a nők öltözködhetnének visszafogottabban, és a sminkjükkel is bánhatnának finomabban. A püspök szó szerint úgy fogalmazott, hogy „össze-vissza festett bohócok” között érzi magát, ha kisminkelt nőkkel találkozik egy-egy orosz városban. Az egyház az abortusz-kérdésben is markáns álláspontot képvisel, szerintük szigorúbb törvényi szabályozásra lenne szükség ahhoz, hogy az ijesztő mértékben elszaporodott terhességmegszakítások száma csökkenjen.

A spirituális nighclubok ötletét az orosz sajtó nagy része szimpátiával fogadta, a bejelentés után arról még nincs információ, hogy konkrétan mikor nyílik az első ortodox éjszakai bár.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.