Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-07-05 21:30:00

Sai Baba „rejtélyes” vagyona

Csalódtak hívei az indiai guruban

Sai Baba mindenkit becsapott. Fiatal segítőit molesztálta és nem kevés pénzt gyűjtött össze a hívők adományaiból, örökségén még mindig marakodnak.

A híres indiai guru, Sai Baba halála után nagyot csalódhattak a hívők, miután a híresztelések igaznak bizonyultak a vezető által elrejtett kincsekről. Az 50 milliós követőtábort összeverbuváló, idén áprilisban eltávozott guru által lakott épületbe lépve a Sathya Sai Central Közösség tagjai és az állami hatóságok hihetetlen látványban részesültek. Az első emeleti szobába lépve arany, ezüst és gyémánt halmok közepében találták magukat. A készpénz mennyisége sem volt elhanyagolható, mintegy 1,6 milliárd rúpia. A 98 kiló arany és a 307 kiló ezüst mellett talált rengeteg gyémántkupac minden darabja jelöletlen volt.

A Közösség tagjai ma is állítják, mit sem sejtettek a vagyonról. Mindez azonban nem ad magyarázatot azoknak a hívőknek, akik azt hitték, hogy a pénzükből a guru tanításait terjesztik, valamint szegény embereket oktatnak.

Pénz a furgonban, adó a kincsekre

A hatóságok gyanították, hogy amit megtaláltak nem az összes kincs volt, csupán egy töredéke és, hogy a többit a hívők még ki akarják menteni. A szobák tervezése alkalmas volt rejtekhelyek kialakítására, melyekben még óriási vagyon lapulhat. A rendőrség néhány napja, a határ közelében megállított egy autót, melyben a Közösség tagjai utaztak 50 ezer fontnyi készpénzzel. Az érintettek eleinte tagadták, hogy bármi közük lenne a pénzhez, majd később módosították vallomásukat és azt állították, hogy egy szobor felállítását kívánták vele támogatni.

Néhány napja törték meg hallgatási fogadalmukat a guru legközelebbi munkatársai is, akik bevallották, már adót is fizettek Sai Baba kincsére. Azt állítják, a felhalmozott értékeket nemes célra fordítják.

A hívőket megdöbbentették a fejlemények. A guru szeretetről és a könyörületről prédikált, ők támogatták és hittek benne. Néhány hónappal korábban még elképzelhetetlen volt mindaz, ami most történt – mondta a norvég Sai Baba szervezet vezetője, aki szintén elvesztette hitét. A követőknek egész Indiában rengeteg kérdésük van és csak a válaszokra várnak Sai Baba és a többi guru vagyonát illetően.

Befellegzett a vallási turizmusnak?

A következmények súlyosak a Putthapartiban élők számára, hisz nekik a megélhetésük függ a zarándokok érkezésétől. A falu a guru munkássága révén nőtte ki magát virágzó várossá, azonban halála óta az üzleti élet megállt. Korábban naponta kétszer megjelent rikító narancs színű ruhájában, óriási afro frizurájával és a szerencsés hívekkel még néhány szót is váltott. Körülbelül 10 ezer ember zarándokolt el hozzá, hogy az ashramjában hallgassa szavait, melyek a szeretetről és a könyörületességről szóltak.

Indiaszerte rengeteg guru és számtalan ashram működik, így jogos a hívők aggodalma, hogy vajon az általuk követet alak nem hasonlatos-e Sai Babával?

A hívők között számos hírességet találunk, mint például Goldie Hawn filmszínésznőt, aki háromszor is járt a vallási központban, illetve York hercegnőjét, és Sachin Tendulkar krikettjátékost, aki 40 ezer fonttal támogatta egy gurut ábrázoló szobor felállítását, de rengeteg indiai politikus és bollywoody-i sztár is a tanításokat követte.

A guru utódjainak személye és vagyoni helyzete továbbra is vitatott. Az egyik lehetséges jelölt az unokaöccse, R.J. Ratnakar, aki egy kábeltévé hálózat és egy benzinkút tulajdonosa. A másik esélyes a Hard Rock Café alapítója, Isaac Tigrett, aki a guru egyik legkorábbi támogatója volt, mellesleg 4 millió dollárral támogatta az ashramban kórházának felépítését.

mi, daily telegraph

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ezotéria
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Sátánista gyilkosság áldozata lett az apáca?
  • A CTRL+C, mint szentség
  • Remélem, nincs pokol, mert az szívás – fiatalok a vallásról
  • Épül az orosz boszorkány-Disneyland
  • Hívők a diktátor imádására kényszerítve
  • Boszorkányokat vettek őrizetbe a román hatóságok
  • A Beatles, Krisna és a gnoszticizmus
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Halottfaló és a feltámadás

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.