Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-04 14:30:00

Száz házasságból ötvenkettő válással végződik

Bizonyítva: a házasság a legideálisabb

A legtöbb német ember számára a házasság a tartós párkapcsolat kiteljesedése, derült ki egy friss felmérésből. A frigyben élők többsége azért mondja ki a boldogító igent, hogy partnerkapcsolatának szilárd keretet adjon.

Egy reprezentatív felmérés szerint a német lakosság 71 százaléka támogatja a házasság intézményét. Szerintük a frigy továbbra is abszolút ideális és korszerű. A válaszadók csupán 28 százaléka nem tartja fontosnak az esküvőt. A megkérdezett párok 86 százaléka szerint a házasság elsősorban a szerelem bizonyítéka.

Manapság egy német mennyasszony az első házasságkötésnél körülbelül 30 éves, a vőlegény pedig 2-3 évvel idősebb. A megkérdezettek 83 százaléka a környezetének is szeretné megmutatni, hogy párjával összetartozik. A házas nők 86, a nős férfiak 83 százaléka azért állt oltár elé, hogy partneri viszonyukat megerősítsék, annak hivatalos, kézzel fogható és egyértelmű alapot adjanak. A megkérdezettek 82 százaléka szerint felelősséget kell vállalni azért, akit szeretünk, 80 százalék pedig azt kívánja, hogy a párkapcsolata egész életében működjön.

„Születhet-e gyermekük a pároknak már a házasságkötés előtt” kérdésre a német válaszadók 54 százaléka szerint jöhet az utód az esküvő előtt. Az új szövetségi államokban (az egykori NDK területe) pedig 70 százalék gondolja ugyanígy. Németország keleti részén az újszülött gyermekek többsége házasságon kívüli, állítják a tanulmány elemzői. Az élettársi kapcsolatok és a hajadon anyák keleten sokkal gyakoribbak, mint nyugaton.
 

Törékenyek a házasságok

A házasságok soha nem voltak annyira törékenyek, mint manapság. Németországban évente mintegy 190 ezer házasságot bontanak fel, tízből négy pár valamikor elválik. Az utóbbi 12 évben a házasságon kívüli élettársi kapcsolatok 40 százalékkal növekedtek. Ezek a kapcsolatok viszont még sérülékenyebbek, tízből csak kettő éli túl a 2 évet. A válaszadók több mint fele (52 százaléka) helyesnek tartja, hogy az állam a házasságot jogilag előtérbe helyezi a más kapcsolati formákkal szemben.

A házasságban legveszélyesebb a félrelépés, állítja a válaszadók 46 százaléka. 30 százalék szerint a válások legfőbb oka a fásultság és a partnerek elidegenedése, 19 százalék pedig úgy ítéli, hogy az anyagi ügyek körüli viták veszélyeztetik leginkább a házasságot.
 

Itthon a házasság presztízse továbbra is erős

A magyar statisztikai valóság szerint 100 házasságból 52 válással végződik, évente közel 40 ezer házasság köttetik, és erre évente közel 21 ezer elválás jut. Magyarországon a közvélemény-kutatások adatai alapján ugyan hanyatlik a házasodási kedv, de ennek ellenére a házasság intézményének presztízse változatlanul erős. A házasság továbbra is a legtámogatottabb és legmegfelelőbbnek tartott párkapcsolati, együttélési forma.

A házasság, illetve a házasság nélküli együttélés választásában a vallás fontos szerepet játszik. A házasságban élők között 10 százalékkal magasabb az egyház tanításait követők aránya, az élettársi kapcsolatban élők körében pedig ugyanennyivel magasabb a nem vallásosaké.

 

-bcs-

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.