Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-01-17 05:30:00

Parfüm mögött a testszag is számít

Bibliai illatok

Minden illat vagy szag emóciókat kelt bennünk, különösen, ha emlékekhez kötődik. Az Énekek énekének szövegét is parfümaromák itatják át, melyek érzékelését a tudomány sem tárta fel egészen.

Azt hinnénk, a párválasztás során elsősorban fülünk és szemünk dönt a vonzalomról, ellenszenvről, szerelemről vagy a gyűlöletről. A szavak és pillantások kereszttüzében legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk  a szagok, illatok meggyőző erejét. Pedig, ahogy Patrick Süskind, A parfüm című könyv írója mondta: „az illat a lélegzet testvére”, melynek hatása alól képtelenség kivonni magunkat. Nem csoda hát, hogy az emberiség eszmélése óta orrunknál fogva vezetnek bennünket a parfümök. A történelmi időkben számos egyiptomi feljegyzés is született. Kleopátra királynő, aki maga is szenvedélyes parfümimádó volt, egyszer például különleges cédrusfa hajón fogadta Antoniust: minden vitorlát csábító olajokkal illatosított. Így kezdődött a világtörténelem egyik leghíresebb szerelmi története.



Kleopátra
 

Drága kenetek

Az első extravagáns illatokról, amelyek oly fontosak Isten és ember kommunikációjában, a Biblia könyvei tudósítanak. „Keneted illata felülmúl minden balzsamot… Mennyivel jobb szerelmed a bornál, olajod illatosabb minden balzsamnál.” (Énekek éneke 4,10-11). Salamon illatos kertjében az aromák a szerelem véget nem érő allegóriái: az első parfümök alapját adó virágok, drága fűszerek tág képe tárul elénk. Olvashatunk például az értékes indiai nárdusról. Ebből készült az az olaj is, amellyel, Jézust megkenték Betániában (Mk 14,3; Jn 12,3). János evangéliumának 12,5 verse szerint egy üveg ebből a válogatott parfümből 300 ezüstdénárba került, ami egy munkás egy évi bérének felelt meg.

A parfümipar ma is hatalmas üzlet: más-más drága kenetet kreálnak randevúra, üzleti tárgyalásra, reggelre és estére. A kellemen túli cél a partnerek leheletnyi befolyásolása, egyfajta kommunikációs elixír. Egy kaliforniai cég nemrég piacra dobott spirituális maszlagja azonban jócskán túllő e finom hatásvadászat etikai határain. A "Biblia illata" szlogennel piacra dobott "mennyei eszencia", a Szentírás növényeiből és tömjénből áll. Vicki Pratt, az IBI kozmetikai vállalat elnöke szerint „a ’Virtue’ az illaton keresztül segít Istenre fókuszálni annak, aki kapcsolatot keres a teremtővel” sőt, a reklám sugallata szerint áldást nyer, aki magára fújja. No persze, akinek van füle, hallja, akinek van orra, szagolja…


 


A parfümőr vegykonyhája

Míg az illatok láthatatlan világában csupán tapogatózó átlagember ezer aromát képes megkülönböztetni, addig egy parfümőr orra ennek a többszörösét. Mi több, sosem volt kreációkat alkot titkos vegykonyhájában, miközben a tudósokban számos kérdés merül fel a szaglóérzék rendkívüli összetettségéről. Miért van, hogy kémiailag jelentősen eltérő molekulák néha ugyanazt a szagérzetet váltják ki, míg nagyon hasonló vegyületeknek teljesen eltérő bukéja lehet? A D-karvon és az L-karvon kémiai képlete például megegyezik. Mégis, az egyik kömény-, a másik mentaillatú.

Egy parfümőr titokzatos tehetsége e nüanszok fölött áll. Zólyomi Zsolt, az egyetlen "magyar orr", aki adottságát a luxuskozmetikumok versailles-i iskolájában fejlesztette tovább, azt mondja:
– Nagy hatalom lenne ez a képesség, ha visszaélnék vele. Ám én csupán parfümöt választok, vagy személyre szóló kreációkat alkotok az embereknek. A fejlesztés során látszólag releváns kérdéseket teszek fel a megrendelőnek, de valójában nem nagyon érdekelnek a válaszok. Miközben beszélgetünk, jól megszagolom. A testillata olyan nekem, mint festőnek a festővászon, vagy zeneszerzőnek a kottapapír.

Ezután születik meg a mezítelen bőrrel éppen harmonizáló parfümruha. A tökéletes illatdizájn a vonzerő kulcsa lehet, ám később, a párkapcsolat intimitásában már egyre nagyobb súllyal esik latba a partner természetes testillata, amely éppoly specifikus jellemző, mint az ujjlenyomat. 

– Bár a törzsfejlődés során elcsökevényesedett az ember párkeresésre kialakult szaglópályája, tudat alatt mégis működik. Mint a belé kódolt készség, amely által az újszülött illatáról ismeri meg az anyját. A szaglóközpont egyébként az agy ősi részén, az úgynevezett limbikus rendszerben, az érzelemfeldolgozó agyterülten található – mondja Bárdos György, az ELTE élettan tanára.

Így minden illat vagy szag emóciókat kelt bennünk, különösen, ha emlékekhez kötődnek, ám erről keveset tudunk. Ahogy Richard Axel, a biokémia híres professzora mondja: "A tudomány eddig csak tapogatózva kutatta, milyen szabályok szerint nyitja meg számunkra a szaglóérzék az emlékezés óriási épületét."


Szelják Szilvia

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.